Deserturile cu mere și scorțișoară sunt nemaipomenite în orice perioadă a anului, dar parcă în sezonul rece sunt mai bune ca niciodată. Rumenite în cuptor, parfumul lor se răspândește în toată casa și devin irezistibile.

Astăzi vă propunem o rețetă de desert tipic bavarez: un ștrudel cu mere, servit cu sos de vanilie cremos și parfumat. Se face ușor și este un desert cu care vă veți impresiona familia sau prietenii. Puteți folosi aluat cumpărat, sau îl puteți face în casă.

Ștrudel cu mere și sos de vanilie
Timp total 1 oră și 30 minute

Ingrediente

  • Aluat:
  • 250 g făină
  • 125 ml apă călduță
  • 1 linguriță ulei
  • 1 linguriță oțet de mere
  • un praf de sare
  • 1 ou
  • Pentru umplut:
  • 5-6 mere
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 1 linguriță făină
  • 2 linguri stafide
  • 4 lingurițe zahăr brun
  • 100 g unt topit
  • Pentru sos:
  • 450 ml smântână lichidă
  • 65 g zahăr
  • 1 păstaie de vanilie
  • 1/2 lingură amidon
  • câteva linguri de apă

Mod de preparare

Mai întâi ne vom ocupa de aluat. Amestecați făina cu oul și un praf de sare. Turnați apa călduță, uleiul și oțetul și frământați un aluat care să nu se mai lipească de mâini. Lăsați aluatul la dospit 15-20 de minute, cât timp vă ocupați de mere.

Spălați și curățați merele de coajă. Tăiați merele felii subțiri sau cubulețe. Puneți untul împreună cu zahărul și scorțișoara pe foc și lăsați câteva minute, până când zahărul s-a topit. Adăugați merele și stafidele și amestecați bine. Puneți o linguriță de făină, pentru a absorbi lichidul.

Întindeți aluatul pe blatul de lucru pudrat cu făină. Puneți umplutura de mere și stafide, având grijă să lăsați marginile libere. Începeți să rulați ștrudelul cu grijă, să nu rupeți aluatul pentru că este foarte fraged. Ungeți ștrudelul cu puțin unt topit și dați la cuptor, în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, pentru 45-50 de minute sau până când s-a rumenit frumos.

Între timp, faceți sosul de vanilie. Puneți smântâna cu zahărul pe foc. Adăugați conținutul păstăii de vanilie, pe care l-ați răzuit cu un cuțit. Când începe să fiarbă, adăugați amidonul, amestecând cu un tel. Dacă sosul se îngroașă prea tare, puneți puțină apă.

Serviți ștrudelul proaspăt scos din cuptor cu sos de vanilie. Poftă bună!