Cocluziile la care au ajuns cercetatorii de la Universitatea din Finlanda de Est sunt independente de statutul socio-economic al copiilor sau aptitudinile fizice. Acestea sugereaza ca alimentele sanatoase au impact asupra creierului intr-un mod pe care nu-l constientizam pe deplin si ar putea oferi dovezi importante pentru politica in domeniul sanatatii publice la nivel global.

Copiii care mananca fructe, legume, peste si cereale integrale in primii trei ani de scoala se descurca mult mai bine la teste decat colegii lor cu diete sarace, este concluzia studiului.

Cercetarile au implicat 161 de copii cu varste cuprinse intre sase si opt ani si a urmarit comportamentul copiilor din clasa intai pana in clasa a treia.Cu cat dieta este mai bogata in legume, fructe si fructe de padure, peste, cereale integrale si grasimi nesaturate si saraca in carne rosie, produse care contin zahar si grasimi saturate, cu atat se considera ca este mai sanatoasa. Studiul a aratat ca scolarii cu o dieta sanatoasa se descurca mai bine la testele de citire.

O alta observatie importanta este faptul ca asocierea dintre dieta si abilitatile de citire a fost independenta de multi factori, cum ar fi statutul socio-economic, activitatea fizica, adipozitatea corporala sau aptitudinile fizice.

In concluzie, atat parintii cat si scolile au un rol important in a face ca alimentele sanatoase sa fie la dispozitia copiilor.