1. Rozmarin
Rozmarinul este o planta aromatica populara care are proprietati de stimulare a memoriei. In afara de antioxidantii pe care ii contine, capacitatea sa de a creste nivelul de acetilcolina este ceea ce o face o planta atat de importanta pentru imbunatatirea memoriei. Acetilcolina este transmitatorul principal al semnalelor neuronale.

2. Ashwagandha
Ashwagandha, de asemenea, cunoscuta sub numele de "Withania somnifera" sau ginseng indian, este o planta care ajuta la intinerirea creierului. Aceasta ajuta la descompunerea proteinelor beta-amiloide, care formeaza placa cerebrala, care, la randul sau afecteaza functia cognitiva. Ea poate imbunatati memoria, creste memoria spatiala si vizuala, ajuta la scaderea stresului oxidativ si la prevenirea degenerarii celulelor nervoase.

3. Brahmi
De asemenea cunoscut sub numele de "Bacopa monnieri", este popular in medicina de Ayurveda, datorita proprietatilor sale de stimulare ale creierului. Planta este adesea prescrisa pentru numeroase stari cognitive, cum ar fi memorie slaba si concentrare, si chiar depresie. Aceasta functioneaza ca un tonic cerebral si are efecte antioxidante si neuroprotectoare.

4. Salvie
Extractul de salvie este este eficient in gestionarea usoara pana la moderata a bolii Alzheimer, potrivit unui studiu din 2003 publicat in Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics. Pentru sanantatea cerebrala, bea ceai de salvie sau include salvia in supe, tocane si sosuri pentru salate.

5. Ginkgo biloba
O alta planta recomandata de fitoterapeuti pentru imbunatatirea memoriei si cresterea claritatii mentale este Ginkgo biloba. Contine fitochimicale active, care ajuta la imbunatatirea memoriei. Poate ajuta la prevenirea formarii de proteine beta-amiloide, care pot provoca boala Alzheimer.