În afară de preparatele tradiționale pe care toată lumea le pune pe masă în noaptea de Revelion, un preparat aparte este Vasilopita, sau prăjitura Sfântului Vasile. Acest desert cu specific grecesc seamănă cu un pandișpan și se mănâncă în prima zi a anului, de Sfântul Vasile.

Există mai multe forme și rețete după care se prepară Vasilopita, în funcție de zona Greciei din care provine. Un detaliu important și inedit este că, înainte de coacere, se introduce o monedă în aluat. Se spune că persoana căreia îi revine bucata de prăjitură cu moneda va avea un an prosper și îmbelșugat.

Ingrediente:

  • 150 gr unt la temperatura camerei
  • 125 gr zahăr pudră
  • coaja rasă de la o portocală
  • 1 baton vanilie
  • 2 ouă
  • 40 ml lapte
  • 200 gr făină
  • 1/2 linguriţă praf de copt
  • 50 gr migdale tocate
  • 50 gr nuci tocate

Mod de preparare

Mixați untul cu zahărul pudră, până când capătă o consistență omogenă și cremoasă. Adăugați vanilia și rând pe rând ouăle, continuând să mixați. Continuați să amestecați cu o spatulă, în timp ce turnați laptele. Încorporați făina și praful de copt, amestecând încontinuu. La final, puneți coaja de portocală rasă, migdalele și nucile.

Preîncălziți cuptorul la 170 de grade. Turnați compoziția într-o tavă tapetată cu unt și făină sau cu hârtie de copt. Ascundeți o monedă în aluat și puneți la cuptor pentru 40-45 min. Când prăjitura s-a răcit, o puteți pudra cu zahăr.

Poftă bună și... spor la găsit bănuțul! Să aveți un An Nou plin de realizări!