Uleiul de cocos - periculos pentru sănătate?

facebook email

stil de viata

Uleiul de cocos - periculos pentru sănătate?

Beneficiile uleiului de cocos sunt demontate de unii specialiști, care îl consideră periculos.

După ce ani la rând i-au fost lăudate beneficiile, au apărut informații despre efectele nocive ale uleiului de cocos. Se pare că mult lăudatul aliment nu este tocmai atât de benefic pentru sănătate cum se spunea până acum.

Uleiul de cocos are zeci de beneficii atunci când este folosit, atât intern, cât și extern. Sau cel puțin așa se credea până acum, pentru că un medic american afirmă că uleiul de cocos ar fi, de fapt, ”otravă curată”.

Karin Michaels, Profesor Doctor la Școala de Sănătate Publică de la Harvard și director al Institutului de Prevenție a Tumorilor Epidemiologice la Universitatea din Germania, a făcut o declarație controversată despre uleiul de cocos. Medicul a spus că uleiul de cocos ar fi, de fapt, ”otravă pură” și a provocat un val de dezbateri în mediul online și nu numai.

Uleiul de cocos este considerat un super aliment și proprietățile lui sunt cunoscute de ani de zile. În țările asiatice, este folosit în alimentație de sute de ani, dar și în scopuri cosmetice, pentru piele și păr. Uleiul de cocos a ajuns, astfel, să fie cunoscut și utilizat în toată lumea, pentru beneficiile lui.

Chiar dacă lăudat de mulți, uleiul de cocos a generat păreri împărțite în rândul specialiștilor, care au analizat compoziția lui și efectele dovedite pe care le are asupra sănătății. În timp ce unii, precum Karin Michels, sunt de părere că uleiul de cocos este periculos pentru sănătate, alți specialiști în sănătate au declarat că uleiul de cocos nu face rău, dar nici nu este așa de benefic cum se spune.

”Nu-mi place să spun că este un aliment bun sau rău, cu atât mai puțin otravă, dar cu siguranță nu face minuni, așa cum crede lumea”, a declarat Melissa Majumdar, medic în nutriție la Women’s Center for Metabolic and Bariatric Surgery.

Adevărul este, așadar, undeva la mijloc. Concret, uleiul de cocos este un aliment bogat în grăsimi saturate (80%). Studiile au arătat că un consum de grăsimi saturate în cantitate atât de mare are legătură cu bolile de inimă și hipertensiunea. Există șapte studii clinice până în acest moment care au demonstrat legătura directă dintre consumul de ulei de cocos și creșterea colesterolului.

Uleiul de cocos - bun sau rău?

Uleiul de cocos este similar ca și compoziție cu uleiul de palmier, și el bogat în grăsimi saturate. În cantități mari și pe termen lung, acestea pot duce la blocarea arterelor. Spre comparație, untul are doar 65% grăsimi saturate. Cardiologii americani susțin că uleiul de cocos este mai periculos la gătit decât untura sau grăsimea animală.

Așadar, mai consumăm sau nu ulei de cocos? Adevărul este undeva la mijloc, iar părerile specialiștilor sunt împărțite. Cert este că uleiul de cocos nu este un super-alimente, așa cum a fost numit în ultimii ani. La fel ca orice aliment, contează cantitatea în care este consumat și istoricul medical al persoanei care îl consumă. Uleiul de cocos poate fi folosit fără probleme în scop cosmetic, dar în alimentație, specialiștii ne îndeamnă să îl folosim cu moderație.

Vezi si:

Trebuie sa vezi si...

Câte calorii are un ou și ce substanțe nutritive conține?

Poșate sau omletă, fierte sau ochiuri - ouăle pot fi consumate într-o mulțime de feluri și incluse în multe combinații alimentare, nu doar la micul...

Dieta indiană - slăbești 8 kilograme în 7 zile

Dieta indiană promite să vă scape de aproximativ 8 kilograme într-o săptămână și să vă ajute să vă detoxifiați organismul.

Ce este regimul flexitarian și cum ar putea salva planeta?

Regimul flexitarian are o mulțime de beneficii atât pentru indivizi, cât și pentru mediu.

Cea mai bună înghețată din Europa se face la Galați

O înghețată fabricată în România a obținut marele premiu la o competiție alimentară.

Ce se întâmplă în organismul tău dacă bei o linguriță de oțet pe zi?

Oțetul este benefic pentru sănătate și poate ajuta la tratarea anumitor afecțiuni.

10 trucuri care te ajută să slăbești eficient vara

Vara este cel mai ușor să pierdem în greutate, iar aceste trucuri vin în ajutorul nostru.

Taguri

stil de viata

facebook whatsapp email

Autentifica-te pentru a comenta