Tu știi cum se făceau sarmalele acum 300 de ani? Conțineau un ingredient SURPRIZĂ

facebook email
Adaugă rețeta »

stil de viata

Tu știi cum se făceau sarmalele acum 300 de ani? Conțineau un ingredient SURPRIZĂ

Rețeta de sarmale a suferit multe modificări de când a apărut și până în prezent. Știai că prima rețetă românească conținea și ghimbir?

Care e cea mai autentică mâncare românească pe care o știți? Fără îndoială, cei mai mulți ar răspunde că sarmalele, fără să stea pe gânduri. Chiar dacă au ajuns în bucătărie românească cu influențe din Orient, sarmalele rămân una dintre cele mai românești mâncăruri.

De-a lungul timpului, rețeta de sarmale a suferit modificări, până a ajuns la formula la care o cunoaștem astăzi. Prima rețetă de sarmale scrisă pe teritoriul României a fost publicată în urmă cu mai bine de 300 de ani. Cei de la Gastroart au făcut rost de ea și au publicat-o.

Prima rețetă de sarmale de la noi a fost publicată în 1695 în ”Cartea de bucate de la Cluj” și suna cam așa:

“Varză umplută. Se mărunțește frumos varza murată. Între timp, trebuie tăiate mărunt cu cuțitul de tocat carne și amestecate carnea crudă de vită și slănina, iar în amestec trebuie pus piper, ghimbir și sare, toate pisate. Când este făcut, se învelește câte o bucată din amestecul de carne în câte o frunză de varză, dar mai înainte se taie partea groasă, adică cotorul frunzei. Se pun în oală împreună cu varza mărunțită și se fierb bine. Când s-a făcut, se pune în ea puțin vin; va avea gust mai bun. Se așează pe masă în oală. Dacă se piperează, va avea gust mai bun”.

Da, ați citit bine, românii puneau ghimbir în sarmale la sfârșitul anilor 1600. Și dacă vă întrebați de unde aveau ghimbir pe vremea aceea, nu uitați că aceste rețete și cărți de bucate erau destinate boierilor, domnitorilor, celor înstăriți, nu oamenilor de rând.

Vezi si:
loading...

Comentarii

Trebuie sa vezi si...

Dieta Ketogenică - regimul care vindecă o serie de boli și vă ajută să slăbiți

Dieta Ketogenică, unul dintre cele mai populare regimuri de slăbit, a fost folosită mult timp ca tratament pentru epilepsie, după care i s-au...

6 sfaturi ca să nu vă îngrășați de Paște

Mulți dintre noi revin cu câteva kilograme în plus după sărbători. Dacă sunteți atenți la alimentație și respectați câteva reguli...

VIDEO | Cum să vopsești ouăle cu model ”galaxie”

Ouăle-galaxie sunt cel mai spectaculos trend în materie de vopsit ouăle de Paște anul acesta.

Dieta de 8 ore - slăbești până la 30 de kilograme, mâncând ce vrei

Dieta de 8 ore promite o scădere eficientă în greutate, fără înfometare și fără restricții alimentare.

Ce să mănânci dimineața dacă vrei să slăbești

Micul dejun vă poate ajuta să vă mențineți sănătoși și să pierdeți în greutate, dacă faceți alegerile corecte.

Supe și ciorbe de post: 16 rețete delicioase de ciorbe și supe de post

Ciorbele și supele sunt alegeri ideale pentru un prânz gustos și sănătos în perioada postului. Se fac ușor, din orice combinație de legume...

facebook whatsapp email

Autentifica-te pentru a comenta


Hai in comunitatea noastra!