Supe și ciorbe de post: 16 rețete delicioase de ciorbe și supe de post

facebook email

supe de post

Supe și ciorbe de post: 16 rețete delicioase de ciorbe și supe de post

Ciorbele și supele sunt alegeri ideale pentru un prânz gustos și sănătos în perioada postului. Se fac ușor, din orice combinație de legume vă place și există o mulțime de rețete care să vă inspire.

A început Postul Paștelui, cel mai mare și mai dificil din an. Dacă vă numărați printre persoanele care aleg să renunțe la carne, ouă, lapte și la toate produsele de origine animală, în general, atunci ar fi bine să știți câteva lucruri despre perioada postului.

În perioada postului, organismul trece prin schimbări bruște și trebuie să se adapteze din mers. Îl privăm de proteina animală, cea mai importantă sursă de proteină, așa că trebuie să avem grijă să introducem în alimentație alte surse de proteine vegetale, pentru a nu ne da peste cap metabolismul.

Ce mâncăm în perioada postului?

Atunci când postul este ținut corect, el nu are doar rol spiritual, ci și efect detoxifiant și pe mulți îi ajută la slăbit. Pentru ca acest lucru să fie valabil, alimentația în post trebuie să se bazeze mult pe fructe și legume și nu pe mâncăruri nesănătoase, dar la îndemână, cum ar fi cartofii prăjiți, zacusca sau pateul vegetal.

O regulă de aur atunci când țineți post este să nu vă înfometați. Deși pare că dacă nu mai mâncați carne, opțiunile alimentare se diminuează drastic, lucrurile nu stau deloc așa. Aveți la dispoziție o mulțime de fructe și legume, pe care le puteți găti și consuma într-o mulțime de feluri.

Un alt aspect important, de care mulți par să nu țină cont, este revenirea la alimentația obișnuită, după ce postul se termină. Aceasta ar trebui să se facă treptat, cu măsură. După ce organismul a fost privat de atâtea alimente timp de șapte săptămâni, cea mai mare greșeală o reprezintă excesele alimentare pe care mulți le fac atunci când se termină postul.

Organismul și sistemul digestiv nu sunt pregătite să digere eficient o cantitate mare de mâncare, mai ales că vorbim despre alimente grele pentru digestie: drob, carne de miel, pască, cozonac etc.

Ciorbe și supe de post

O ciorbă sau o supă este varianta ideală la care puteți apela pentru prânz, atunci când țineți post. Bucătăria românească și cea internațională abundă în rețete de ciorbe și supe de legume, care se adaptează acestei perioade. Ciorbele și supele vă asigură aportul de substanțe nutritive, datorită legumelor care se regăsesc în ele.

În funcție de rețetă sau de preferință, puteți face ciorbe simple, din câteva ingrediente, gata într-o oră sau rețete care necesită puțin mai mult timp și pricepere în bucătărie.

Supele cremă reprezintă o categorie aparte, pentru că sunt delicioase, consistente, se fac rapid și nu trebuie să vă mai faceți griji pentru ce veți mânca la prânz.

O supă sau o ciorbă de post este întotdeauna bine-venită, pentru că nu riscați să apelați la alimente rapide și nesănătoase, cum ar fi cartofii prăjiți, pateul vegetal sau șnițelele din soia.

Există o mulțime de idei de ciorbe și supe de post, pe care le puteți alege în funcție de preferințe și de ingredientele pe care le aveți la îndemână în momentul respectiv.

1. Ciorbe de post

Ciorbele de post sunt, probabil, cele mai cunoscute din bucătăria românească. Ciorbă de fasole, ciorbă de legume, ciorbă de cartofi, ciorbă de praz, ciorbă de dovlecei... și lista poate continua.

Ciorbele de post se fac ușor, din ce legume aveți în momentul respectiv și le puteți combina cum vă place.

Ciorbă de fasole boabe

Rețeta AICI

Ciorbă de dovlecei

Rețeta AICI

Ciorbă de cartofi cu orez

Rețeta AICI

Ciorbă de conopidă cu legume

Rețeta AICI

Ciorbă de legume

Ingrediente:
2 cepe
2 morcovi
1 ardei roșu
1 țelină mică
1 păstârnac
2 roșii/ o conservă roșii
2 cartofi
200 g fasole verde
100 g mazăre
100 g porumb
sare
piper
cimbru
1 legătură pătrunjel
4-5 linguri pastă de tomate
4-5 linguri ulei

Tocați ceapa, morcovul, țelina și păstârnacul și puneți-le la călit în ulei. După ce s-au înmuiat, adăugați 2-3 litri de apă caldă peste și puneți cartofii și ardeiul tăiate cubulețe.

Adăugați cimbru, sare, piper și lăsați să fiarbă 15 minute, sau până când cartofii s-au înmuiat. Puneți roșiile decojite și tăiate cubulețe, fasolea verde, mazărea, pasta de tomate și porumbul și mai lăsați să fiarbă 10-15 minute.

La final, gustați și mai adăugați sare și piper dacă este cazul. Serviți cu pătrunjel proaspăt!

2. Supe de post

Ceva mai ușoare decât ciorbele, supele au avantajul că vă ajută și la slăbit. Să ne gândim numai la celebra supă de varză, pe care oricine a ținut vreodată cură de slăbire a încercat-o.

Ca mod de preparare, supele sunt foarte asemănătoare cu ciorbele. Se fac rapid și pot fi servite atât calde, cât și reci, pentru că sunt la fel de gustoase.

Supă de fasole neagră

Rețeta AICI

Supă de țelină

Rețeta AICI

Supă de ceapă

Rețeta AICI

Supă de varză

Rețeta AICI

Supă de quinoa

Rețeta AICI

Supă gazpacho de sparanghel

Rețeta AICI

3. Supe cremă de post

În sfârșit, am ajuns la capitolul nostru preferat - supe cremă. Acestea ocupă o categorie aparte în cadrul rețetelor de post și există zeci de feluri de a vă bucura de ele.

Supele cremă se fac ușor, nu trebuie să vă stresați prea mult cu tocatul legumelor, pentru că oricum le veți pasa. Supele cremă sunt sățioase și un bol este suficient pentru prânz, chiar și pentru persoanele care nu se satură doar cu un fel de mâncare.

Supele cremă merg cel mai bine alături de crutoane, dar le puteți savura și simple. Rețetele sunt foarte versatile și le puteți adapta, combina sau reinterpreta cum vă place.

De exemplu, puteți combina supa cremă de roșii cu supa cremă de linte. Vă asigurăm că gustul vă va cuceri!

Supă cremă de mazăre

Rețeta AICI

Supă cremă de linte

Rețeta AICI

Supă cremă de ardei copți

Rețeta AICI

Supa cremă de legume coapte

Rețeta AICI

Supă cremă de roșii

Ingrediente:
2 cepe
2 morcovi
1 păstârnac
1/2 țelină
1 ardei roșu
750 g roșii proaspete sau din conservă
sare
piper
cimbru
3-4 linguri ulei de măsline
busuioc proaspăt

Mod de preparare:

Tocați ceapa, morcovii, țelina și păstârnacul și căliți-le în ulei, până când se înmoaie. Adăugați ardeiul, sarea, piperul, cimbrul și aproximativ 1,5 litri de apă.

Lăsați să fiarbă o jumătate de oră, după care adăugați roșiile din conservă sau roșiile curățate și tăiate cubulețe.

Lăsați să fiarbă încă 20 de minute, până când se evaporă puțin din apă. Opriți focul, mai puneți sare și piper dacă mai este cazul. Lăsați 10 minute să se răcească, după care pasați cu un blender vertical. Serviți cu busuioc proaspăt și crutoane.

Vezi si:

Trebuie sa vezi si...

Ce este regimul flexitarian și cum ar putea salva planeta?

Regimul flexitarian are o mulțime de beneficii atât pentru indivizi, cât și pentru mediu.

Cea mai bună înghețată din Europa se face la Galați

O înghețată fabricată în România a obținut marele premiu la o competiție alimentară.

Ce se întâmplă în organismul tău dacă bei o linguriță de oțet pe zi?

Oțetul este benefic pentru sănătate și poate ajuta la tratarea anumitor afecțiuni.

Uleiul de cocos - periculos pentru sănătate?

Beneficiile uleiului de cocos sunt demontate de unii specialiști, care îl consideră periculos.

10 trucuri care te ajută să slăbești eficient vara

Vara este cel mai ușor să pierdem în greutate, iar aceste trucuri vin în ajutorul nostru.

Dieta Nordică - cel mai sănătos regim alimentar DIN LUME

Dieta Nordică este considerată ca fiind cea mai sănătoasă, de către Organizația Mondială a Sănătății.

facebook whatsapp email

Autentifica-te pentru a comenta