Când cineva se gândește la spanac, cu siguranță îi vin automat în minte mai multe lucruri. Pe primul loc, fără doar și poate, este popularul serial de desene animate Popeye Marinarul, în care eroul mănâncă spanac dintr-o conservă pentru a căpăta puteri supraomenești.

Spanacul are o mulțime de beneficii pentru sănătate. Conține vitamine și minerale esențiale, respectiv fitonutrienți și pigmenți, pe care ar fi păcat să îi ratați.

Totodată, este extrem de versatil ca și legumă. Îl veți găsi crud în salate, gătit la abur și în alte diverse combinații de garnituri, de mii de ani încoace. Interesant este faptul că a fost cultivat pentru prima dată în Persia, înainte de a se răspândi în restul lumii.

Totuși, astăzi, știința susține că spanacul ar trebui consumat în mod regulat, nu neapărat datorită gustului său delicios, ci pentru profilul său nutrițional impresionant, care continuă să uimească cercetătorii din întreaga lume.

Iată doar câteva dintre beneficiile pentru sănătate ale deliciosului spanac!


1.

Spanacul este bun pentru sistemul digestiv

În mod clar, spanacul vă întărește sistemul digestiv. Ba mai mult decât atât, a fost stabilită o legătură explicită între consumul de spanac și reducerea riscului de ulcer gastric. Asta demonstrează capacitatea puternică pe care o are spanacul de a proteja membrana mucoasă a stomacului.

În plus, spanacul conține glicolipide, care, în esență, întăresc mucoasa tractului digestiv. Acest lucru nu este benefic doar pentru sistemul digestiv, ci și pentru întregul stomac, reducând orice inflamație ce apare.

Și pentru ficat, spanacul face minuni, susținând producția de glicogen. Acest fapt se datorează cantităților imense de vitamina K, ce produc protrombină, care, la rândul său, ajută la o mai bună funcționare a ficatului.

De asemenea, spanacul previne sângerarea excesivă, crescând șansele de supraviețuire în cazul unui accident nefericit.


2.

Spanacul este bun pentru dezvoltarea prenatală

Spanacul nu este bun doar pentru adulți, ci și pentru copii, chiar înainte de a se naște! Studiile au arătat că acidul folic, care se găsește în spanac, este esențial în dezvoltarea fetușilor, pentru o creștere sănătoasă. Fără suficient acid folic, copilul s-ar putea naște cu malformații congenitale, cum ar fi spina bifida.

Ca atare, consumul de spanac în timpul sarcinii este recomandat pentru conținutul său ridicat de folați, care ajută în principal sistemul nervos delicat și vă asigură că bebelușul atinge corect markerii de creștere.

Pe lângă acid folic, spanacul conține și niveluri foarte ridicate de vitamina A, o altă vitamină importantă pentru creșterea fătului, dar și pentru bunăstarea atât a mamei, cât și a copilului.

De fapt, pentru fetuși, vitamina A este esențială în special pentru formarea sănătoasă a plămânilor și a altor organe. De asemenea, poate fi transferată de la mamă la copil atunci când alăptează.

Spanacul ar trebuie să fie nelipsit din alimentația mamei chiar și după ce se naște copilul.


3.

Spanacul este bun pentru sistemul circulator

Smoothie de spanac
Smoothie de spanac

Dacă prezentați vreun risc de apariție a unor afecțiuni cronice precum hipertensiunea arterială, încercați să consumați cât mai mult spanac! Vă va ajuta la scăderea tensiunii arteriale datorită conținutului său ridicat de potasiu.

În forma sa naturală și pură, spanacul nu conține sodiu, spre deosebire de alte legume precum sfecla și țelina. Asta înseamnă că este puțin probabil să vă crească tensiunea arterială dacă mâncați o porție sănătoasă de spanac.

În plus, spanacul acesta ajută la prevenirea aterosclerozei, cunoscută ca o boală a arterelor “întărite”. Este provocată de o serie de factori, respectiv îmbătrânirea, colesterolul ridicat și chiar prea mult calciu acumulat. Medicamentele s-au dovedit a fi lente în a-și arăta efectele, așa că spanacul este un supliment bun pentru această problemă.

Spanacul mai conține și luteină, ce previne ateroscleroza, precum și accidentele vasculare cerebrale și atacurile de cord.

Bolile de inimă nu trebuie tratate în glumă și merită să fiți precaut și să consumați alimente care ajută la diminuarea riscurilor.

De reținut!

Spanacul este cu siguranță una dintre sursele de vitamine și minerale ce vă protejează inima și vă îmbunătățesc starea generală a sistemului circulator.


4.

Spanacul este bun pentru creier

Din păcate, pe măsură ce îmbătrânim, ne confruntăm cu afecțiuni precum tulburări de memorie, dezorientare și oboseală mentală. Toate aceste simptome pot fi atribuite degradării naturale a creierului nostru și a capacităților sale. Deși este un proces natural, este înfricoșător chiar și să ne gândim la asta.

Nivelurile ridicate de antioxidanți din spanac au o capacitate specială de a îmbunătăți activitatea mitocondrială, potrivit cercetărilor Departamentului de Neurochirurgie și Științe Fiziologice de la Universitatea din California. Este o veste foarte bună pentru noi, deoarece activitatea mitocondrială a fost asociată cu un impact pozitiv asupra funcției noastre cogniției.

De asemenea, și prezența altor minerale aduc numeroase beneficii. De exemplu, spanacul conține 558 de grame de potasiu per porție, ceea ce crește fluxul de sânge către creier și întărește activitatea neuronală.

Un alt mineral pe care îl oferă spanacul este acidul folic, ce a fost asociat, științific vorbind, cu o incidență scăzută a afecțiunilor neurologice, cum ar fi boala Alzheimer.


5.

Spanacul ajută la prevenirea cancerului

În ziua de azi, există multe suplimente pentru sănătate, ce sunt comercializate ca protectori împotriva cancerului și, deși au propriile beneficii, ne putem uita în urmă, la natură, pentru alte alimente care pot avea același efect, la un preț mult mai mic.

Mai exact, s-a dovedit că spanacul are un potențial uriaș în prevenirea dezvoltării multor tipuri diferite de cancer, cum ar fi cancerul hepatic, pulmonar și de prostată.

Din nou, toate acestea nu fac decât să ne indice profilul nutrițional al spanacului și densitatea vitaminelor și mineralelor bune pe care le are.

De exemplu, spanacul are minerale precum clorofilina, tocoferolul și acidul folic, ce lucrează împreună pentru a ne întări corpul și sistemul imunitar.

Cercetările au arătat că spanacul este un aliment destul de promițător în ceea ce privește eficacitatea împotriva cancerului de prostată. În 2002, un studiu a prezentat spanacul ca fiind “producător” de carotenoizi antitumorali, ce sunt eficienți în reducerea răspândirii cancerului în organism.


6.

Spanacul este sănătos pentru păr și piele

Spanacul conține cantități mari de vitamina A, ce moderează producția de ulei în porii pielii și în foliculii de păr, pentru a hidrata pielea și părul. Acumularea acestui ulei (sebuum) poate duce la acnee. În plus, Vitamina A este necesară pentru dezvoltarea tuturor țesuturilor corporale, inclusiv pentru regenerarea pielii și a părului.

Spanacul și alte legume cu frunze verzi bogate în vitamina C sunt esențiale pentru construirea și menținerea colagenului, care oferă structură pielii și părului.

De altfel, deficiența de fier reprezintă o cauză comună a căderii părului, pe care o persoană o poate preveni printr-o dietă cu suficiente alimente bogate în fier, cum ar fi spanacul.

Mâncat așa cum este, în stare crudă, spanacul nu este doar bun, ci și excelent pentru corpul nostru, oferindu-ne o mulțime de beneficii pentru sănătate, indiferent de vârstă.


7.

Spacul scade glicemia

Se spune că spanacul are un conținut ridicat de potasiu, ce este, în mod normal, recomandat persoanelor care suferă de hipertensiune arterială.

Deci, ce beneficii aduce potasiul unei persoane care suferă de hipertensiune arterială? Ei bine, acesta reduce efectele sodiului în organism.


8.

Ajută la pierderea în greutate

Dacă intenționați să slăbiți, atunci este recomandat să adăugați spanac în dieta dumneavoastră pentru că vă va face numai bine.

Frunzele de spanac ajută la pierderea în greutate și sunt și sărace în calorii.

Totodată, cantitățile sale mari de fibre ajută la o digestie mai bună, reglează nivelul scăzut de zahăr din sânge și previn constipația. Tot ce trebuie să faceți este să consumați spanac în mod regulat și acest lucru va face bine sănătății dumneavoastră.

Spanacul oferă o senzație de sațietate și reduce pofta de mâncare. Așadar, vă va ajuta în mai multe moduri!


9.

Spanacul este bun pentru ochi

Salată de spanac cu brânză, mere și merișoare
Salată de spanac cu brânză, mere și merișoare

Antioxidanții care se găsesc în spanac sunt luteina și zeaxantina, care ajută la asigurarea unei vederi bune. De asemenea, vă protejează de cataractă, degenerescență maculară din cauza vârstei și a altor probleme oculare.

Vitamina A din spanac ajută la menținerea membranelor mucoase care sunt esențiale pentru vederea normală.


10.

Vă menține corpul relaxat

Spanacul vă menține mintea calmă, astfel încât să nu suferiți din cauza stresului. Sursa sa ridicată de zinc și magneziu vă permite să dormiți bine noaptea, iar un somn bun vă poate ajuta să preveniți toate bolile mintale.

Deci, consumul de spanac, cel puțin o dată pe săptămână, poate face bine sănătății.


11.

Vă întărește imunitatea

Se spune că vitamina A din spanac întărește punctele de intrare în corpul uman, cum ar fi tractul respirator, sistemul intestinal și membranele mucoase.

Deci tot ce trebuie să faceți este să consumați o porție de spanac în fiecare zi și veți fi sănătos. Vă energizează și vă menține activ toată ziua.


12.

Previne atacurile de cord și ateroscleroza

De-a lungul anilor, grăsimea excesivă este stocată în artere și asta poate duce la accidente vasculare cerebrale și ateroscleroză.

Cu toate acestea, pentru a preveni acest lucru trebuie să consumați spanac pentru că este bogat în luteină, substanță ce este responsabilă pentru prevenirea îngroșării arterelor și implicit reduce riscul de a dezvolta boli de inimă.


13.

Previne anemia

Spanacul are o sursă mare de fier în componența sa, care poate reduce riscul de a dezvolta anemie. Fierul este bun și pentru femeile care au menstruație, copii și adulți.

De asemenea, fierul stimulează energia în corpul uman și ajută la transportul oxigenului către toate celulele corpului.


14.

Previne acneea

Acneea este o afecțiune a pielii care vă poate reduce încrederea în sine în societate și, de asemenea, vă poate deteriora pielea și poate lăsa cicatrici permanente. Ei bine, dacă aveți acnee încercați să consumați spanac deoarece reduce inflamația și chiar acneea.

Și asta nu e tot. Vă puteți pregăti o mască facială făcând niște pastă de spanac și adăugând puțină apă peste. Odată ce ați făcut-o, trebuie să o aplicați pe față și să așteptați în jur de 20 de minute. Garantat, va reduce inflamația pielii, va elimina murdăria și excesul de sebuum ce provoacă acneea.


15.

Spanacul are proprietăți naturale de anti-îmbătrânire

Îmbătrânirea prematură este una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă majoritatea tinerilor de astăzi. Cu toate acestea, spanacul este bogat în antioxidanți ce au capacitatea de a distruge și de a preveni radicalii liberi care provoacă îmbătrânirea prematură.

Consumul de spanac va aduce beneficii pielii și îi va oferi o textură strălucitoare. În plus, vă va întineri pielea și vă va face să arătați mai tânără și sănătoasă.

Spanacul - Calorii și valori nutriționale

Valorile nutriționale pentru 100 de grame de spanac crud sunt:

  • Calorii: 23
  • Apă: 91%
  • Proteine: 2,9 grame
  • Carbohidrați: 3,6 grame
  • Zahăr: 0,4 grame
  • Fibre: 2,2 grame
  • Grăsimi: 0,4 grame

Spanacul este sărac în carbohidrați, dar bogat în fibre insolubile. Acest tip de fibre vă poate aduce beneficii digestiei.

Vitamine si minerale

Spanacul este o sursă excelentă de multe vitamine și minerale, printre care:

  • Vitamina A. Spanacul este bogat în carotenoizi, pe care corpul dumneavoastră îi poate transforma în vitamina A.
  • Vitamina C. Această vitamină este un antioxidant puternic ce susține sănătatea pielii și funcția imunitară.
  • Vitamina K1. Această vitamină este esențială pentru coagularea sângelui. Ba mai mult, o frunză de spanac conține peste jumătate din necesarul zilnic.
  • Acid folic. Cunoscut și sub denumirea de folat sau vitamina B9, acest compus este vital pentru femeile însărcinate și esențial pentru funcționarea normală a celulelor și creșterea țesuturilor.
  • Fier. Spanacul reprezintă o sursă excelentă din acest mineral esențial. Ajută la crearea hemoglobinei, ce aduce oxigen în țesuturile corpului.
  • Calciu. Acest mineral este esențial pentru sănătatea oaselor, dar și pentru sistemul dumneavoastră nervos, inimă și mușchi.

De asemenea, spanacul conține câteva alte vitamine și minerale, respectiv potasiu, magneziu și vitaminele B6, B9 și E.

Cine nu ar trebui să consume spanac?

  • Persoanele care iau anticoagulante, ar trebui să ceară mai întâi părerea medicului înainte de a mânca cantități mari de spanac. Fiind foarte bogat în vitamina K1, poate crea probleme pentru persoanele care folosesc anticoagulante.
  • Persoanele care sunt predispuse la pietre la rinichi ar trebui să evite spanacul.