Asigura-te ca potrivesti vinurile usoare cu mancarurile usoare si vinurile bogate cu mancaruri bogate. Nu incerca un contrast. Deci, un vin rosu, puternic, australian va merge perfect cu o tocana consistenta cu carne rosie, dar nu cu o salata usoara cu sunca.

Un vin alb, sec, italian este perfect pentru o bucata de peste proaspat la gratar, dar nu va merge cu friptura de curcan. Vinul alb, bogat este extraordinar cu paste cu sosuri cremoase, peste afumat, carne de pasare prajita, in timp ce vinurile rosii, usoare se potivesc cu legume, mezeluri si somon si ton.

Dulce sau sec?

Combina intotdeauna preparatele sarate cu vinurile seci. Deserturile au nevoie de vinuri foarte dulci, pentru ca nivelul ridicat de zahar din produsele alimentare vor face ca aroma vinului sec sa nu se mai simta. Este tentant sa combini vinul roze cu deserturile cu fructe, dar nu o face! Roze-ul merge mai bine cu alimente sarate, in special fructe de mare si mezeluri.

Atunci cand vrei un in vin pentru un produs alimentar versatil, cum ar fi carnea de pui, ia in considerare aromele tuturor celorlalte ingrediente din reteta inainte de a alege vinul.

Fii atent mai ales atunci cand vrei sa potrivesti un vin la feluri de mancare cu ingrediente "dificile" . Chilli poate fi un "ucigas" al vinului, asa ca foloseste mai putin daca vrei sa desfaci si o sticla de in dupa masa. Textura oualelor este o alta provocare (incearca Chardonnay sau Semillon si evita vinurile rosii, grele), in timp ce aromele acre sunt un alt obstacol.