Cand observi relatia corpului uman cu alimentele, trebuie sa fii atent la doua aspecte - cand corpul te constrange sa mananci si cand iti spune ca este suficienta mancare.

Exista un motiv fizic pentru care o persoana simte foame - este declansata de lipsa de glucoza din sange. Aceasta lipsa trimite semnale catre ficat si creier care, in esenta, reprezinta o stare de alerta ridicata, iar hormonul ghrelin semnaleaza creierului ca organismul are nevoie de hrana.

Din fericire, exista un motiv fizic si pentru situatia in care te simti plin dupa ce ai mancat - ceea ce oamenii de stiinta numesc "semnale de satietate".

Ce sunt semnalele de satietate?

Satietatea este sentimentul de plinatate pe care o persoana il traieste dupa masa, care suprima nevoia de a manca pentru o perioada de timp.

Aceasta senzatie poate incepe in timp ce se consuma un aliment sau o bautura si continua dupa ce mancarea intra in intestin pentru a fi digerata si absorbita.

Cu acest proces, stomacul se extinde pentru a se adapta la masa, generand semnale de satietate in creier pentru a te opri.

Aceste semnale hormonale sunt un raspuns la digestia si absorbtia substantelor nutritive, dar altele, numite leptine, spun creierului cat de multa grasime este stocata in organism.

Ambele semnale sunt implicate in satietatea pe termen lung (o persoana cu mai multa grasime are nevoie de mai putina hrana pentru a-si satura apetitul) si aportul de energie.

Cu atat de multa comunicare de la stomac la creier si apoi la sistemul digestiv, exista o anumita intarziere intre momentul in care o persoană incepe sa manance si cel in care se simte satul. Astfel, mananca lent, astfel incat corpul tau sa aiba mai mult timp sa proceseze si sa te impiedice sa mananci prea mult.

Persoanele obeze au diferente in anumiti hormoni, simtindu-se mai putin "pline" dupa ce au mancat?

Deoarece leptina este hormonul care controleaza senzatia de foame in functie de cat de multa grasime are o persoana in corp, ai crede ca persoanele obeze au niveluri mai scazute de leptina.

Dar, surprinzator, nu este asa. Ei au, de fapt, niveluri ridicate de leptina, dar hormonul nu este capabil sa-si faca treaba, deoarece creierul lor devine insensibil la acest hormon.

Un alt apect interesant - cu cat esti mai slab, cu atat scade nivelul de leptina si cu atat mai multa mancare este necesara pentru a-ti satisface foamea.

Corpul tau incearca intotdeauna sa se regleze si sa te mentina sanatos. Cand se intampla extreme, corpul reactioneaza chimic pentru a-l readuce la normal.

Cel mai important lucru pe care trebuie sa-l faci este sa-ti asculti corpul. Cand ghrelinul iti spune sa mananci, mananca. Cand leptina iti spune sa te opresti, lasa tacamurile jos.