Noi cercetari publicate in revista Psihologie & Marketing au concluzionat faptul ca oamenii care se concentreaza pe consumul de alimente sanatoase care le plac au mai mult succes in schimbarea regimului alimentar decat cei care se fixeaza pe faptul ca se priveaza in momentul in care aleg sa evite feluri de mancare nesanatoase, pe care insa le adora.

A te axa asupra a ceea ce poti manca, ce poti face, si ce ar trebui sa mananci mai mult, este o strategie mai buna. Lista de produse alimentare si sfaturi formulate in termeni absoluti, cum ar fi "nu manca niciodata ciocolata" pot fi o reteta pentru esec. Oamenii se pot uita la aceste liste si se gandesc ca "acestea sunt alimentele mele preferate, asa ca nici nu am de gand sa incerc macar". In alte cazuri incep dieta, apoi mananca ceva nesanatos si se simt vinovati.

Cercetatorii spun ca persoanele cu un grad ridicat de auto-control fac alegeri mai bune decat persoanele cu auto- control redus. In acest context, prin auto-control se intelege cat de impulsiv esti, si modul in care esti capabil sa amani satisfactiile imediate in favoasre unor obiective pe termen lung.

Mai mult, o dieta sanatoasa nu trebuie sa fie neaparat stricta. De fapt, cu cat adaptezi mai bine un regim la preferintele tale culinare, cu atat mai bine. Prin individualizarea une diete in functie de preferinte si stil de viata, vei face alegeri mai sanatoase. Poti avea in continuare o dieta sanatoasa, daca incluzi alimente care iti plac.