Cu toate ca tratamentele de medicina populara fac obiectul unor studii de siguranta si eficacitate in tratamentul hipertensiunii arteriale, un supliment la moda este usturoiul.

Cu o istorie lunga de utilizare medicinala, suplimentele cu usturoi pentru scaderea tensiunii arteriale diastolice si a tensiunii arteriale sistolice sunt evaluate ca fiind posibil eficace in baza de date a tratamentelor naturiste.

Similar cu unele produse farmaceutice, usturoiul pare a ajuta la vasodilatatie, sau largirea vaselor de sange datorita relaxarii peretilor musculari ai vaselor.

De asemenea, poate inhiba Angiotensina II, o substanta care apare in mod natural in organism, care ingusteaza vasele de sange si creste tensiunea arteriala.

Pentru a fi clar, probele nu sunt suficiente pentru a sugera faptul ca preparatele din usturoi pot fi folosite ca o alternativa la medicamentele pe baza de prescriptie, iar suplimentarea cu usturoi nu ar trebui sa inlocuiasca dieta, stilul de viata sau interventiile medicale pentru hipertensiune.

O trecere in revista a literaturii de specialitate din 2007 a gasit dovezi suplimentare asupra efectului pozitiv al usturoiului asupra tensiunii arteriale. Cu toate acestea, cercetarile mai recente sugereaza ca usturoi poate avea un efect modest asupra scaderii tensiunii arteriale sistolice si diastolice.

Deci, de ce ar fi atat de benefic usturoiul? Raspunsul poate fi allicin, un compus de sulf, care nu numai ca este responsabil pentru aroma de usturoi, dar, de asemenea, a fost identificat ca fiind avand beneficii pentru sanatate.

Allicinul se formeaza atunci cand usturoiul proaspat este zdrobit si incepe sa se degradeze aproape imediat. Din acest motiv, suplimentele cu usturoi au devenit populare.

Disponibil prin magazine naturiste, suplimentele cu usturoi variaza in format (de obicei, tablete sau capsule) si forme, inclusiv praf de usturoi uscat, extracte de pulbere si uleiuri macerate.

Usturoiul a fost utilizat in siguranta in studiile clinice umane, cu o durata de pana la sapte ani, fara rapoarte de efecte adverse semnificative si doze mai mari decat cele administrate la oameni au fost testate, fara toxicitate, la animale.

Desi multe studii nu au raportat evenimente adverse, cand s-au observat reactii adverse, au inclus respiratia urat mirositoare sau un miros al organismului, simptome gastro-intestinale, cum ar fi greata, varsaturi, flatulenta sau diaree si reactii alergice pentru cei cu o alergie la usturoi.

Datorita gamei largi de tipuri de produse si pentru ca suplimentele alimentare nu necesita prescriptie medicala, consumatorii ar trebui sa caute dovezi care sa certifice ingredientele si calitatea unui anumit produs.