De fapt, sustinatorii lampilor de sare pretind ca aceste obiecte pot curata aerul din casa, pot calma alergiile, iti pot imbunatati starea de spirit si te pot ajuta sa dormi.

Lampile de sare de Himalaya sunt fabricate din sarea recoltata din Mina de sare Khewra din Pakistan. Se considera ca sarea din aceasta zona dateaza de milioane de ani, si desi este foarte asemanatoare cu cea de masa, cantitatile mici de minerale pe care le contine ii dau o culoare roz.

Multi oameni aleg sa cumpere lampi de sare de Himalaya doar pentru modul in care arata si se bucura de atmosfera pe care o creeaza lumina roz in casele lor. Intre timp, altii merg mai mult pe beneficiile de sanatate presupuse.

Cum functioneaza lampile de sare de Himalaya?
Lampile cu sare sunt considerate a furniza beneficii pentru sanatate deoarece sunt "ionizatori naturali", ceea ce inseamna ca schimba incarcatura electrică a aerului circulant.

Ionii sunt compusi care poarta o sarcina deoarece au un numar de protoni sau electroni dezechilibrati. Ei sunt produsi in mod natural in aer atunci cand apar modificari in atmosfera. Ei pot fi, de asemenea, creati artificial de ionizatoarele de aer produse in comert.

Se sugereaza ca lampile de sare de Himalaya pot produce ioni prin atragerea de particule de apa care se evapora atunci cand sunt incalzite de lampa, formand in principal ioni negativi.

Cu toate acestea, aceasta teorie nu a fost inca testata. In prezent, nu este clar daca lampile cu sare produc ioni in cantitati semnificative.

Exista trei principale beneficii asupra sanatatii referitoare la lampile de sare de Himalaya.

1. Imbunatatesc calitatea aerului
Se pretinde ca lampile cu saruri imbunatatesc calitatea aerului din casa. Mai precis, acestea sunt considerate ca fiind benefice pentru persoanele cu alergii, astm sau boli care afecteaza functia respiratorie.

Cu toate acestea, in prezent nu exista dovezi ca utilizarea unei lampi cu sare de Himalaya poate elimina agentii patogeni potentiali si poate imbunatati calitatea aerului din casa.

Afirmatia ca sunt bune pentru persoanele cu afectiuni respiratorii se poate baza partial pe practica antica a haloterapiei. Insa, testele efectuate asupra ionizatoarelor de aer, care emit niveluri ridicate de ioni negativi, nu au demonstrat inca faptul ca imbunatatesc functia respiratorie pentru persoanele care sufera de astm.

2. Imbunatatesc starea ta de spirit
O alta afirmatie frecvent facuta este ca lampile de sare de Himalaya pot imbunatati starea de spirit. Unele studii pe animale au aratat că expunerea la niveluri ridicate de ioni negativi in aer poate creste nivelul de serotonina.

Cu toate acestea, studiile la om nu au relevat efecte consecvente asupra starii de spirit sau a sentimentelor de bunastare. Cu toate acestea, cercetatorii au descoperit ca persoanele cu simptome depresive care au fost expuse la niveluri foarte ridicate de ioni negativi au inregistrat imbunatatiri ale starii de spirit.

3. Te pot ajuta sa dormi
Studiile nu au examinat inca efectele lampilor de sare de Himalaya asupra somnului.

Cu toate acestea, o analiza a efectelor ionizarii aerului asupra relaxarii si somnului nu a gasit nici o dovada a unui efect benefic.

Astfel, chiar daca lampile de sare afecteaza mediul aerian, nu este clar daca acest lucru ar avea un efect asupra tiparelor de somn.

Este posibil ca utilizarea luminii slabe de la o lampa de sare din Himalaya sa creeze somnolenta, spre deosebire de becurile puternice. Acest lucru se datoreaza faptului ca lumina stralucitoare inainte de culcare poate intarzia producerea hormonului de somn, melatonina.

Cu toate acestea, acest lucru nu este specific lampilor de sare, iar teoria nu a fost testata.