Cum să slăbești dacă nu ai chef să ții dietă
  • Înveți să mănânci fără numărat calorii sau cântărit mâncare
  • Rezultate vizibile rapid, încă din primele zile
  • Tehnici de mindfulness pentru a combate mâncatul emoțional
  • Rutine zilnice simple pentru un metabolism accelerat
  • Șansa de a slăbi kg bune până la Paște

De Revelion, fiecare dintre noi are speranțe și dorințe pentru anul ce vine. E un moment de sărbătoare, dar și de tradiții. De-a lungul timpului, oamenii au dezvoltat diferite obiceiuri și superstiții legate de trecerea în noul an. Una dintre cele mai interesante tradiții este legată de mâncare. Ai observat vreodată cum în unele case nu lipsește lenticile sau cum alții insistă să aibă pește pe masă în noaptea dintre ani? Sau poate ai auzit de obiceiul de a mânca 12 boabe de struguri la miezul nopții?

Alimentele pe care le alegem de Revelion sunt mai mult decât o simplă masă festivă. Ele poartă în ele speranțe, dorințe și simbolism. Fie că vorbim despre abundență, sănătate, prosperitate sau pur și simplu despre dorința de a avea un an cât mai dulce, ceea ce punem pe masă în acea noapte specială poate reflecta multe dintre aspirațiile noastre.

Fie că este vorba despre mazărea neagră ca parte a unui brunch de Anul Nou sau despre varză în ajunul Anului Nou, adăugarea acestor alimente ce aduc noroc la planurile tale de petrecere reprezintă o modalitate delicioasă de a spune la revedere anului vechi și de a saluta un nou an norocos.


1.

Carne de porc

pulled porc

Se crede că de Anul Nou aduce noroc în mod special carnea de porc. De ce există această credință? În primul rând, aceasta are de-a face cu modul în care porcii se comportă diferit față de alte animale. Potrivit unor teoreticieni, un porc își îngroapă botul în pământ și se mișcă înainte - în aceeași direcție în care vrei să te îndrepți în noul an.

Un alt motiv este logistica: Porcii sunt sacrificați la sfârșitul toamnei sau înainte de Crăciun, ceea ce face din carnea de porc o alegere ideală pentru a fi pusă deoparte pentru sărbătorirea noului an. În cele din urmă, carnea de porc (și varza) consumată de Anul Nou este o tradiție germană și est-europeană.


2.

Varză

varza

Alături de carnea de porc se află adesea varză murată sau un preparat cu varză - cum ar fi sarmalele în frunză de varză. Această tradiție provine, de asemenea, din Germania și Europa de Est și își are rădăcinile într-o ecuație simplă: O recoltă târzie de toamnă plus un proces de fermentare de șase până la opt săptămâni - rezultă că varza este aproape gata când se apropie Anul Nou.

Varza de Anul Nou este, de asemenea, încărcată de simbolism - firele de varză din pot simboliza viața lungă, în timp ce varza poate reprezenta, de asemenea, banii.


3.

Fasole neagră

Consumul de fasole neagră în ziua de Anul Nou este o tradiție consacrată. Există câteva motive diferite pentru care fasolea neagră este asociată cu norocul în ziua de Anul Nou.

Una dintre teorii ancorează tradiția în Războiul Civil din America, când soldații Uniunii au făcut raiduri în aprovizionarea cu alimente a armatei confederate, lăsând în urmă doar această fasole neagră.

O altă teorie este ancorată în istoria afro-americană, unde oamenii înrobiți proaspăt eliberați au sărbătorit Proclamația de emancipare din ianuarie 1863 cu mâncăruri făcute din fasole neagră - unul dintre puținele alimente disponibile pentru oamenii înrobiți.

Însă, alte teorii datează reputația norocoasă a acestui aliment încă din Egiptul Antic, sugerând că servirea unui preparat cu fasolea neagră - ușor accesibilă chiar și celor mai săraci oameni înrobiți - era o modalitate de a arăta umilință față de zei.


4.

Verdețuri

Verdețuri

La rândul lor, verdețurile sunt cunoscute ca fiind alimente ce aduc noroc dacă sunt puse pe masa de Anul Nou. Motivul este legat de culoarea verde, care simbolizează banii și prosperitatea.

În plus, conform unor tradiții înrădăcinate în sud, verdețurile pot fi atârnate la ușă pentru a alunga orice spirite rele.


5.

Orez

Orezul este un element de bază al sărbătorilor de Anul Nou în Asia și în sud, unde este asociat cu fasole roșie pentru preparatul american Hoppin' John, care este servit în ajunul și în ziua de Anul Nou pentru a aduce prosperitate și noroc.

Acest aliment este asociat cu prosperitatea și norocul, iar în India se crede că poate îndepărta relele. Poți încerca o rețetă simplă de fasole roșie și orez sau poți prepara orezul în stil asiatic cu un congee de pui (terci de orez).


6.

Turtă de mălai

Turtă de mălai

Care este un lucru pe care multe dintre alimentele norocoase de Anul Nou îl au în comun? (În afară de faptul că sunt delicioase, desigur!) Ele reprezintă - sau chiar arată ca - lucruri care reprezintă bogăție și noroc.

Așa că da, turta de mălai se numără printre alimentele ce aduc noroc de Anul Nou. Nuanța ei aurie reprezintă aurul - o reprezentare evidentă a norocului în noul an.


7.

Linte

supa de linte

Lintea este populară în Italia și simbolizează prosperitatea, pentru că boabele de linte arată ca niște monede. În ajunul Anului Nou, lintea nutritivă este consumată în mod tradițional după miezul nopții, împreună cu carne de porc și cârnați.


8.

Covrigi dulci

Covrigi dulci

În Germania, un covrig dulce, adesea glazurat sau pudrat cu zahăr, este rupt și împărțit între invitați la un moment dat, între miezul nopții și dimineața de Anul Nou, pentru a atrage norocul.


9.

Pește

bruschete cu somon

Peștele este un alt fel de mâncare obișnuit în farfuriile din întreaga lume de Anul Nou. De exemplu, în țările scandinave, heringul era considerat un vestitor al norocului, mai ales că peștele cu solzi argintii aducea aminte de bani mulți.

În prezent, heringul încă simbolizează norocul, ceea ce îl face o opțiune excelentă pentru un aperitiv de Anul Nou. În plus, heringul murat este un topping gustos pentru un platou de crostini pe care îl poți pregăti pentru petrecere.

În cazul în care nu te numeri printre fanii heringului, sardinele sunt un membru al aceleiași familii de pești și sunt, de asemenea, considerate drept un aliment ce aduce noroc. Dacă vrei, poți pregăti tartine cu sardine afumate cu maioneză de lămâie și salată de fenicul.


10.

Tăiței

taitei

În China, Japonia și în multe alte țări asiatice, se obișnuiește să se servească și să se mănânce tăiței în ziua de Anul Nou. Lungimea lor simbolizează longevitatea - așa că ai grijă să nu rupi sau să scurtezi tăițeii în timpul procesului de gătire.


11.

Struguri și alte fructe

struguri si mere

În cultura filipineză, ajunul Anului Nou este sărbătorit în mod tradițional cu 12 tipuri de fructe. Ei aleg numărul 12 în mod special pentru a simboliza fiecare lună. Filipinezii au tendința de a prefera fructele rotunde, dar mango și pepenele verde sunt de asemenea de nelipsit.

În Mexic, strugurii sunt mâncați la miezul nopții pentru a simboliza anul care urmează. În China și în alte țări asiatice, portocalele sunt apreciate pentru forma lor rotundă și nuanța lor asemănătoare aurului, ca o reprezentare a norocului.

În toată lumea, rodiile, un simbol al fertilității și al nașterii, sunt consumate în noul an. O felie de pâine prăjită cu rodie și migdale este o modalitate ușoară și delicioasă de a începe anul nou cu dreptul.


12.

Găluște / Dumplings

Dumplings

Găluștele sunt un favorit al sărbătorilor în aproape toate culturile, fiecare țară având o abordare proprie. Găluștele sunt o parte importantă a sărbătorilor de Anul Nou în unele țări, pentru că forma lor seamănă cu pungile de bani.


13.

Vasilopita

vasilopita

Când nu este desertul o opțiune fantastică de celebrare? Multe culturi au prăjituri sau torturi specifice de Anul Nou. De exemplu, grecii se bucură de o prăjitură numită Vasilopita, cunoscută și sub numele de plăcintă regală sau plăcintă cu busuioc.

Prăjitura se face doar pentru Anul Nou și se mănâncă în ziua de Anul Nou. Această prăjitură grecească de Anul Nou este dulce, cu aluat și este acoperită cu migdale. În mod tradițional, este coaptă cu o monedă în interior. Se presupune că persoana care primește felia cu monedă va avea noroc în anul care urmează.

Obiceiuri și tradiții din lume

  • Spania: În Spania, oamenii mănâncă 12 boabe de struguri la miezul nopții, fiecare boabă simbolizând noroc pentru fiecare lună a noului an. E o tradiție veche, plină de veselie și speranță.
  • Japonia: În Japonia, tradiția cere să se consume toshikoshi soba – niște tăieței lungi de hrișcă. Lungimea tăiețeilor simbolizează o viață lungă și prosperitate.
  • SUA: În sudul Statelor Unite, un fel de mâncare tradițional pentru noroc este Black Eyed Peas (niște boabe de fasole cu "ochi negri"). Acestea sunt de obicei gătite într-un fel de mâncare numit Hoppin' John și simbolizează noroc și prosperitate.
  • Danemarca: Danezii au un obicei interesant: ei sparg farfurii vechi în pragul ușilor prietenilor. Cu cât ai mai multe cioburi în fața ușii, cu atât ești considerat mai norocos.
  • Grecia: În Grecia, o tradiție populară este Vasilopita, o prăjitură în care se ascunde o monedă. Cine găsește moneda în felia sa va avea noroc tot anul.
  • Filipine: În Filipine, este popular să aveți pe masă 12 fructe rotunde diferite la Revelion. Fiecare fruct reprezintă o lună a anului și se crede că aduc prosperitate și noroc.
  • Suedia și Norvegia: În aceste țări nordice, un desert popular de Revelion este budincă de orez sau 'risgrynsgrot'. O tradiție este să ascunzi o migdală întreagă în el. Cel care găsește migdala este considerat a avea un an plin de noroc.
  • Portugalia: O tradiție portugheză include mâncarea a 12 stafide la miezul nopții, fiecare reprezentând o lună a anului, și se spune că aduc noroc.
  • Coreea de Sud: În Coreea de Sud, obiceiul este de a mânca o supă specială numită tteokguk, făcută din găluște de orez și carne de vită.