Cum să slăbești dacă nu ai chef să ții dietă
  • Înveți să mănânci fără numărat calorii sau cântărit mâncare
  • Rezultate vizibile rapid, încă din primele zile
  • Tehnici de mindfulness pentru a combate mâncatul emoțional
  • Rutine zilnice simple pentru un metabolism accelerat
  • Șansa de a slăbi kg bune până la Paște

Ficatul este un organ vital pentru oameni si animale.

Acesta este de obicei cel mai mare organ intern si are multe functii importante, printre care:

  • Procesarea alimentelor digerate din intestin
  • Depozitarea glucozei, fierului, vitaminelor si a altor substante nutritive esentiale
  • Filtrarea si curatarea toxinelor din sange

Ficatul, alaturi de alte organe, a fost o mancare foarte populara. Totusi, carnea musculara are tendinta de a fi favorizata in detrimentul organelor.

Indiferent de popularitatea in scadere, ficatul este probabil unul dintre cele mai nutritive alimente de pe planeta.

Oamenii adesea cauta in fructe si legume vitaminele si mineralele, dar ficatul le depaseste cu mult in ceea ce priveste continutul de nutrienti.

O cantitate mica de ficat furnizeaza peste 100% din cantitatea de substante nutritive esentiale, necesare pe parcursul unei zile. De asemenea, este bogat in proteine de inalta calitate si are un continut scazut de calorii.

Profilul nutritional al ficatului este exceptional. Iata nutrientii gasiti intr-o portie de ficat de vita de 100 grame:
  • Vitamina B12: 3,460% din cantitatea zilnica recomandata. Vitamina B12 ajuta la formarea globulelor rosii si a ADN-ului. Este, de asemenea, necesara pentru un creier sanatos.
  • Vitamina A: 860-1,100% din CZR. Vitamina A este importanta pentru vedere buna, functia imuna si reproducere. De asemenea, ajuta organele - cum ar fi inima si rinichii - sa functioneze corect.
  • Riboflavina (B2): 210-260% din CZR. Riboflavina este importanta pentru dezvoltarea si functionarea celulelor. De asemenea, ajuta la transformarea alimentelor in energie.
  • Acid folic (B9): 65% din CZR. Acidul folic este un nutrient esential care joaca un rol important in cresterea celulelor si formarea ADN-ului.
  • Fier: 80% din CZR sau 35% pentru femei. Fierul este un alt element esential care contribuie la transportul oxigenului in corp.
  • Cupru: 1,620% din CZR. Cuprul actioneaza ca o cheie pentru a activa un numar de enzime, care apoi ajuta la reglarea productiei de energie, metabolizarea fierului si functionarea creierului.

Proteina este vitala si gasita in aproape fiecare parte a corpului. Este necesara pentru crearea si repararea celulelor si transformarea alimentelor in energie.

Peste un sfert din ficatul de vita este alcatuit din proteine. In plus, este o proteina foarte buna, deoarece ofera toti aminoacizii esentiali. Unii aminoacizi pot fi gasiti in organism, dar cei cunoscuti ca aminoacizi esentiali trebuie sa provina din alimente.

S-a dovedit ca un aport ridicat de proteine ajuta la pierderea in greutate, deoarece reduce foamea si apetitul. In plus, s-a constatat ca proteinele satisfac foamea mai bine decat grasimea sau carbohidratii.

Mai mult, un aport ridicat de proteine poate stimula metabolismul sau numarul de calorii pe care corpul le utilizeaza pentru a functiona.

Avand o rata de metabolizare mai mare inseamna ca folosesti mai multe calorii, care pot fi utile pentru pierderea in greutate, mai ales daca sunt combinate cu un aport redus de calorii.

In cele din urma, un aport ridicat de proteine poate ajuta la construirea musculaturii si la protejarea impotriva pierderii muschilor in timp ce pierzi in greutate.