Dieta vegetariană este un regim care ajută la slăbit și care promite să aibă influențe pozitive asupra stării de sănătate. Este alegerea ideală dacă vreți să renunțați la carne pentru o perioadă sau dacă sunteți deja vegetarieni convinși.

Dieta vegetariană este una dintre cele mai sănătoase și are numeroase beneficii. Pe lângă pierderea în greutate, acest regim previne bolile de inimă și diabetul.

Fie că sunteți vegetarian, ovo-lacto-vegetarian, că mâncați sau nu pește și fructe de mare sau că sunteți vegan, există o mulțime de variante de meniu pentru orice stil de viață.

Dieta vegetariană vă ajută să slăbiți treptat, în funcție de mai mulți factori: greutatea de la care porniți, indicele de masă corporală și numărul de calorii pe care le consumați într-o zi.

Dacă nu sunteți vegetarian, specialiștii recomandă să nu treceți la acest stil de viață dintr-o dată, ci treptat. De exemplu, gătiți fără carne o zi pe săptămână la început. Apoi puteți trece la două, trei zile fără carne pe săptămână, până ajungeți să o eliminați complet din alimentație.

Ce mâncăm?

Atunci când renunță la carne, mulți se întreabă ce altceva ar putea să mănânce. Fructele, legumele, lactatele, cerealele, semințele etc pot fi combinate într-o mulțime de moduri, așa încât să aveți o dietă echilibrată și să substituiți proteinele animale care lipsesc din alimentație.

Un meniu vegetarian este un meniu bogat în vitamine, minerale și fibre și este suficient de bogat cât să vă dea energie.

Idei de meniu vegetarian

Mic dejun: fulgi de ovăz cu fructe și nuci (297 kcal)
1/2 măsură de fulgi de ovăz, fierți în 1/2 cană de lapte degresat + 1/2 cană de apă. 1/2 măr tăiat felii, o linguriță de nuci tocate. Toate amestecate și cu un strop de scorțișoară deasupra.

Gustare: un fruct

Prânz: salată verde cu npuă (337 kcal)
frunze de salată (sau ruccola, baby spanac, valeriană etc), 5 roși cherry, 1/2 castravete, 1/4 cană de năut fiert, câteva cubulețe de brânză feta, ulei de măsline și oțet balsamic.

Gustare: un iaurt grecesc, amestecat cu 1/4 cană fructe de pădure

Cină: frittata cu mozarella și busuioc (431 kcal), salată verde și 2 felii de baghetă, prăjite

Dieta vegetariană previne bolile cardio-vasculare?

Un regim vegetarian sănătos duce la scăderea colesterolului, a tensiunii arteriale și, astfel, scade riscul de boli de inimă. O dietă echilibrată, în care reduceți grăsimile saturate, ține departe afecțiunile inimii.

Cercetările au arătat că oamenii care urmează o dietă vegetariană au șanse mai mici să moară din cauza unui infarct miocardic. Vegetarienii, în general, sunt considerați mai sănătoși decât cei care consumă carne constant.

Dieta vegetariană ține sub control diabetul?

Diabetul este o boală strâns legată de probleme cu greutatea. Dacă veți urma o dietă vegetariană în care veți slăbi, automat veți ține sub control boala (în cazul în care suferiți de ea) sau va scădea riscul de îmbolnăvire.

Un studiu publicat în PLOS Medicine anul trecut a arătat că o dietă bazată pe plante, fructe, legume și cereale scade semnificativ riscul de a vă îmbolnăvi de diabet tip 2.

Avantajele dietei vegetariene

Un regim vegetarian este ideal de urmat în post sau dacă v-ați hotărât să renunțați la carne. Pe lângă faptul că ajută la slăbit, dieta vegetariană vă ajută la detoxifierea organismului și poate ține sub control și preveni unele boli cronice.

Dezavantaje & contraindicații

O dietă vegetariană nu vă asigură neapărat o pierdere spectaculoasă în greutate. Dacă nu renunțați la mâncărurile nesănătoase, la prăjeli, dulciuri, sucuri etc și nu aveți un meniu echilibrat, nu veți slăbi. De asemenea, pierderile în greutate s-ar putea să nu fie așa de spectaculoase ca în cazul altor diete.

Eliminarea cărnii din alimentație poate avea consecințe asupra stării generale, așa că este recomandat să o faceți treptat. Dacă nu respectați această regulă, e posibil să aveți amețeli, să vă simțiți slăbit, lipsit de energie și frustrat. Proteina animală are rolul ei în alimentație și nu este ușor de substituit. De aceea, renunțarea trebuie să se facă progresiv, astfel încât organismul să se obișnuiască treptat cu noul stil de viață.