Dieta mediteraneană este considerată ca fiind una dintre cele mai sănătoase din lume. Regimul vă ajută să slăbiți câteva kilograme într-o săptămână, urmând un plan alimentar simplu, bazat pe fructe, legume, cereale integrale, ulei de măsline, carne albă și pește și ulei de măsline.
Dieta mediteraneană are la bază alimentele pe care le consumau oamenii din țările aflate pe coasta Mării Mediterane, în anii 1960. Sigur că multe s-au schimbat de atunci în obiceiurile alimentare ale oamenilor, dar dieta s-a adaptat la nevoile actuale ale oamenilor.
Cercetările au arătat că oamenii din zona Mediteranei erau mult mai sănătoși în comparație cu americanii, aveau o speranță de viață mai mare și riscuri mai mici de a se îmbolnăvi de diabet sau afecțiuni cardio-vasculare. De aceea, dieta mediteraneană nu numai că vă ajută să slăbiți și să vă detoxifiați, dar vă ajută și să vă mențineți sănătoși.
Ce ai voie să mănânci: legume, fructe, nuci, semințe, leguminoase, cartofi, cereale integrale, pâine, condimente, pește și fructe de mare, ulei de măsline extra-virgin.
Ce trebuie să mănânci cu moderație: pui, ouă, brânză și iaurt.
Mâncați cât mai rar: carne roșie.
Nu aveți voie să mâncați: zahăr, orice alimente procesate și care conțin zahăr adăugat, carne procesată, cereale rafinate, uleiuri rafinate, grăsimile trans (margarină).
Ce aveți voie să beți: apă, cât mai multă, un pahar de vin roșu pe zi, cafea sau ceai neîndulcite.
Dieta mediteraneană este foarte flexibilă, tocmai pentru că în țările de pe coasta Mediteranei nu se găsesc aceleași tipuri de alimente. De aceea, aveți la dispoziție o plajă largă de fructe și legume, de exemplu, fără aproape nicio restricție.
Indiferent ce ați mânca, este recomandat să consumați pește și fructe de mare cel puțin de 2 ori pe săptămână.
Mic dejun: iaurt grecesc cu fructe și ovăz
Prânz: un sandviș din pâine integrală cu legume
Cină: salată cu ton și ulei de măsline
Desert: un fruct
Mic dejun: budincă de cereale cu stafide
Prânz: pește la grătar cu legume
Cină: salată cu roșii, măsline și brânză feta
Mic dejun: omletă cu legume, un fruct.
Prânz: sandviș cu brânză și legume
Cină: lasagna mediteraneană
Mic dejun: iaurt cu fructe și nuci
Prânz: lasagna de seara trecută
Cină: pește la grătar cu orez brun și legume
Mic dejun: ouă poșate sau fierte, legume
Prânz: iaurt cu fructe, nuci și cereale
Cină: carne de miel, cu salată și cartof copt
Mic dejun: cereale, nuci, măr feliat și stafide
Prânz: sandviș cu pâine integrală și legume
Cină: pizza mediteraneană cu legume și brânză
Mic dejun: omletă cu legume și măsline
Prânz: pizza rămasă de seara trecută
Cină: pui pe grill, cu legume și cartof copt. Un fruct ca desert
Dieta Mediteraneană este recomandată persoanelor active, care au un stil de viață din care nu lipsesc efortul fizic și sportul.
Atenție la cantitatea de ulei pe care o folosiți! Nu depășiți două linguri pe zi, pentru că poate dăuna inimii.
Dieta indiană promite să vă scape de aproximativ 8 kilograme într-o săptămână și să vă ajute să vă detoxifiați organismul.
Regimul flexitarian are o mulțime de beneficii atât pentru indivizi, cât și pentru mediu.
O înghețată fabricată în România a obținut marele premiu la o competiție alimentară.
Oțetul este benefic pentru sănătate și poate ajuta la tratarea anumitor afecțiuni.
Beneficiile uleiului de cocos sunt demontate de unii specialiști, care îl consideră periculos.
Vara este cel mai ușor să pierdem în greutate, iar aceste trucuri vin în ajutorul nostru.