Dieta DASH este unul dintre cele mai sănătoase regimuri de slăbit, pentru că vă ajută să pierdeți în greutate, să vă reglați nivelul colesterolului și tensiunea arterială și să țineți la distanță diabetul.

Dieta DASH este ideală dacă vreți să scăpați mai ales de grăsimea din zona abdominală și vă poate ajuta să obțineți un abdomen plat în numai două săptămâni. Regimul a fost perfecționat de medicii din S.U.A. și a fost catalogat drept cea mai sănătoasă cură de slăbire. DASH sau Dietary Approaches to Stop Hypertension încurajează alimentația sănătoasă, printr-un regim bogat în nutrienți, dar sărac în sodiu.

Dieta DASH este susținută de Asociația Americană a Inimii, iar specialiștii susțin că vă ajută să preveniți boli precum: diabetul, afecțiuni cardio-vasculare, osteoporoză, infarct și câteva tipuri de cancer.

Regimul DASH este împărțit în două faze: în primele două săptămâni scopul este pierderea în greutate, iar în faza a doua - menținerea greutății la care ați ajuns.

Ce mâncăm?

Dieta DASH este un regim destul de permisiv, în care nu trebuie să vă înfometați sau să numărați caloriile, ci cantitatea de sodiu din alimente. Alimentele de bază sunt fructele, legumele, lactatele slabe în grăsimi, cerealele integrale, dar și pește și pui, precum și o cantitate moderată de nuci și semințe.

Cereale: pâine, cereale integrale, orez, paste. O porție corectă nu trebuie să depășească 30 de grame de cereale (în stare uscată), respectiv 65 de grame de orez sau paste (gătite).

Alegeți cerealele integrale, pentru că au mai multe fibre și substanțe nutritive decât cele rafinate. Nu combinați cerealele cu grăsimi precum unt, smântână sau brânză.

Legume: morcovi, broccoli, roșii, cartofi dulci, orice fel de legume și frunze verzi. Legumele sunt bogate în vitamine, fibre și minerale. Puteți include legumele în multe rețete, nu doar ca garnitură pentru carne. O porție de orez brun cu legume este o alegere foarte inspirată pentru prânz.

Puteți opta pentru legume proaspete sau congelate, ambele sunt permise. Dacă alegeți legumele congelate, aveți grijă să nu aibă sare adăugată.

Fructe: puteți consuma orice fel de fructe, proaspete sau sub formă de smoothie/ fresh. O porție corectă poate fi un fruct de dimensiune medie sau jumătate de pahar de fresh. Puteți opta și pentru fructe congelate, dar aveți grijă să nu aibă zahăr adăugat. Feriți-vă de sucurile de fructe din comerț, pentru că au o cantitate mare de zahăr.

Puteți mânca fructele ca desert sau ca gustare, în combinație cu iaurt degresat.

Lactate: lapte, iaurt, brânză, iaurt de băut - toate sunt surse importante de calciu, vitamina D și proteine. Optați pentru lactate sărace în grăsimi, doar acestea sunt permise în dieta DASH.

Dacă aveți intoleranță la lactoză, puteți opta pentru produse fără lactoză.

Carne & proteine: pui, pește, ouă și carne slabă, în general. Carnea este o sursă foarte bună de proteine, vitamina B, fier și zinc.

Eliminați pielea și grăsimea de pe carne înainte de a o găti. Puteți prepara carnea pe grill, grătar, la cuptor sau fiartă, dar nu prăjită în ulei.

Alegeți pește bogat în Omega 3, precum somon, hering sau ton.

Nuci și semințe & legume: migdale, semințe de floarea soarelui, fasole, mazăre, linte - toate sunt bogate în magneziu, potasiu, proteine și fibre.

La aceste alimente trebuie să aveți grijă la porții. În cazul nucilor și semințelor, cantitatea corectă este cât puteți cuprinde în pumn.

Uleiuri și grăsimi sănătoase: acestea sunt permise în dieta DASH, cu condiția să nu depășească 30% din alimentația zilnică. Avocado, maioneza făcută în casă, untul, dressingul pentru salată sunt permise, cu condiția să nu depășească 1-2 lingurițe la o masă.

Evitați grăsimile trans, precum margarina, maioneza vegetală și citiți cu atenție etichetele la sosurile din comerț.

Dulciuri: acestea sunt permise în dieta DASH, în cantități mici. Sorbet, înghețata de fructe, jeleul, bomboanele și prăjiturile low fat pot fi consumate în cantități mici, de câteva ori pe săptămână.

Cât slăbești?

Dieta DASH nu garantează neapărat o pierdere spectaculoasă în greutate, cât un stil de viață sănătos. Dacă doriți să slăbiți, nu trebuie să depășiți 2000 de calorii în alimentația zilnică.

Datorită faptului că este un regim sărac în grăsimi și sare, dieta DASH vă ajută să scăpați în primul rând de grăsimea de pe abdomen.

Ponturi

Dieta DASH este bazată pe un consum redus de sodiu și există câteva trucuri pentru a respecta regimul și a nu depăși cantitatea recomandată: 1,500 mg/ zi.

  • Nu adăugați sare atunci când fierbeți pastele/ orezul.
  • Clătiți cu apă rece alimentele din conservă, pentru a elimina adaosul de sare, atunci când le gătiți.
  • Optați pentru alimente pe a căror etichetă scrie ”fără sare adăugată”, ”sodium-free” etc.

Meniu pe o zi

Mic dejun: un ou fiert, două felii de șuncă slabă, un pahar mic de suc de fructe.
Prânz: piept de pui la grătar, o salată verde mare.
Gustare: o mână de nuci sau alune neprăjite și nesărate.
Cină: somon la cuptor, cu legume sote.

Avantajele dietei DASH

Fiind o dietă axată pe sănătate, regimul DASH are beneficii în primul rând asupra bolilor cronice, și mai apoi asupra greutății. Dieta DASH este săracă în grăsimi și sare, motiv pentru care reglează colesterolul și tensiunea arterială, ține departe diabetul și vă ferește de bolile cardio-vasculare.

Dezavantaje

Dieta DASH nu vă garantează pierderi spectaculoase în greutate și, dacă vreți să slăbiți, trebuie să fiți atenți la cantitățile de alimente pe care le consumați, precum și la tipul lor.

Poate fi greu de ținut pentru cei care sunt obișnuiți să mănânce sărat sau au o alimentație bogată în grăsimi.