Intrebarea este: cum ai putea sa comanzi alimente sanatoase atunci cand, pentru cei mai multi dintre noi, nivelul cunostintelor noastre de limba chineza incepe si se termina cu "Lo Mein". Care e diferenta dintre "chow mei fun" si "ho fun"? Si ce este "schezuan"?

Din fericire, am facut ceva cercetari in ceea ce priveste bucataria chinezeasca si cum sa comanzi mancare mai sanatoasa.

1. Ce fel de antreu vrei?

Odata ce ai sapat prin meniul chinezesc, esti fata in fata cu prima decizie pe care trebuie sa o iei: carne de pui, carne de vita, carne de porc, fructe de mare, sau vegetarian? Serios, este ultimul lucru de care ar trebui sa te stresezi.

Alege varianta preferata, pentru ca nu difera foarte mult din punct de vedere nutritional. Nu am adus in discutie taiteii sau orezul, pentru ca daca vrei sa comanzi "Lo Mein", ar trebui sa se opreasti aici din citit. Pentru asta chiar nu exista optiuni sanatoase. Dar, am pornit de la ideea de a face diferenta dintre "chow mei fun" si "ho fun".

Doar ca sa stii exact ce sa nu comanzi: chow mei fun este felul de mancare cu taiteii lungi si subtiri, iar ho fun este mancarea cu taiteii lati.

2. Cum ai vrea sa fie preparata mancarea?

Cel mai adesea optiunile sunt: prajit, stir-fry (tehnica asiatica ce presupune gatirea rapida, la foc foarte iute, amestecand constant), sau gatit la abur. In primul rand, nu este nevoie sa-ti spuna cineva sa nu mananci alimente care contin faina, ou si pesmet, apoi sunt fierte intr-un bazin de grasime lichida.

Dar, asa cum am spus, meniurile chinezesti pot fi un pic cam greu de descifrat, asa ca nu ezita sa intrebi daca mancarea este prajita.

Stir-fry este cea mai populara tehnica de gatit asiatica, si din fericire, una dintre cele mai sanatoase. Ea implica gatitul la temperatura foarte mare in doar un pic de ulei, iar mancarea este extrem de aromata.

Si, in sfarsit, alimente gatite la abur - zheng in limba chineza - reprezinta optiunea cea mai sanatoasa. Din moment alimentul nu este gatit in apa sau ulei, poti fi sigur ca mai putini nutrienti vor fi pierduti.

3. Este timpul pentru arome!

In cazul in care mantra ta este "ignoranta este fericire" ar fi bine sa te opresti din citit. Aici este cel mai trist (dar deloc surprinzator) adevar: aproape toate sosuri tale preferate - dulce si acru, Hunan, Szechuan, General tso's - sunt pline de zahar si amidon de porumb. Dar ce ar fi mancarea chinezeasca fara sos?

Recomandarea ar fi sa ceri doar jumatate din sosul. Iar daca tii la sanatatea ta, comanda mancarea fara sos si prepara-ti tun singur un sos.
Daca ti-e greu, incearca sa memorezi urmatoarea mantra: "cu cat este mai gros sosul, cu atat mai grose devin si coapsele".