Pentru persoanele care doresc sa-si controleze greutatea sau sa reduca aportul de zahar, sodiu si grasimi saturate, apa plata poate fi exact ce trebuie.

Oamenii care au crescut consumul de apa cu una, doua sau trei cesti pe zi au scazut aportul zilnic de calorii cu pana la 205 si pe cel de sodiu cu pana la 235 miligrame. Ei au consumat, de asemenea, cu pana la 18 de grame mai putin zahar.

Impactul consumului de apa a fost conditionat de nivelurile de venit, rasa/etnie, educatie si greutate corporala. Acest lucru indica faptul ca ar putea fi suficienta organizare de campanii de educare care promoveaza consumul de apa plata si inlocuirea bauturilor cu calorii.

Pe langa beneficiile pe care apa in sustinerea pierderii in greutate, "aurul albastru", cum mai este supranumita, transporta diversi nutrienti catre celule, cum ar fi, vitaminele, mineralele sau chiar hidratii de carbon si oxigenul, ajuta la asimilarea nutrientilor, asigura o buna functionare a metabolismului, ajuta la termoreglare, mentinand constanta temperatura corpului si ajuta la eliminarea toxinelor din organism.