Efectul protector al enzimei, numita NMNAT2, a fost descoperit anul trecut intr-o cercetare efectuata la UI Bloomington. Noul studiu apare astazi in revista Scientific Reports. Acest studiu ar putea contribui la dezvoltarea unor medicamente care cresc nivelul acestei enzime in creier, creand o "blocaj" chimic impotriva efectelor tulburarilor neurodegenerative.

Anterior, cercetatorii au descoperit ca NMNAT2 joaca doua roluri in creier: o functie de protectie a neuronilor impotriva stresului si o "functie Chaperone", de combatere a proteinelor Tau, care se acumuleaza in creier ca "placi" din cauza imbatranirii. Studiul a fost primul care a dezvaluit "functia Chaperone" a enzimei.

Pentru a identifica substantele cu potential in producerea enzimei NMNAT2 in creier, oamenii de stiinta au scanat peste 1.280 de compusi, inclusiv medicamente existente. Un total de 24 de compusi au fost identificati ca avand potentialul de a creste productia de NMNAT2 in creier.

Una dintre substantele care cresc productia enzimei a fost cofeina, care, de asemenea, s-a dovedit a imbunatati functia memoriei la soareci modificati genetic.

Un alt compus care stimuleaza productia de NMNAT2 in creier a fost Rolipram, un medicament, a carui productie ca un antidepresiv a fost intrerupta la mijlocul anilor 1990. Compusul ramane de interes pentru oamenii de stiinta, din cauza mai multor alte studii, de asemenea, care arata ca s-ar putea reduce impactul de proteinelor Tau in creier.

Alti compusi prezentati de studiu ca stimulatori pentru productia de NMNAT2 in creier - desi nu la fel de puternic ca Rolipram sau cofeina - erau ziprasidona, cantaridina, wortmannin si acidul retinoic. Efectul acidului retinoic poate fi semnificativ, deoarece compusul provine din vitamina A.

Intelegerea rolului acestor compusi in organism ar putea duce la perspective noi in modul in care acestea pot contribui la vindecarea dementei.