Desi inca nu este foarte popular in bucataria romaneasca, radicchio este bogat in fibre alimentare, vitamine si minerale.

Contine, de asemenea cantitati mari de antioxidanti si fitonutrienti si are un continut scazut de calorii - 22 de calorii la 100 de grame, fiind ideala in dietele de slabit. In plus, este o sursa buna de seleniu, fosfor, potasiu, calciu, vitaminele B, A, C, K, E si acid folic.

Iata cateva dintre beneficiile pe care le are pentru sanatate:

1. Are efect sedativ
Gustul amar din radicchio provine de la intubina, un agent puternic impotriva malariei si care are un efect sedativ si analgezic.

2. Sustine pierderea in greutate
Radicchio ajuta la pierderea in greutate, datorita continutului de fibre, care confera satietatea pentru mai mult timp. De asemenea, aceasta leguma are foarte putine calorii, fiind cunoscuta drept leguma cu o calorie pe frunza.

3. Este o sursa bogata de antioxidanti
Radicchio este o sursa excelenta de antioxidanti flavonoizi fenolici, cunoscuti pentru prevenirea degenerescentei maculare prin filtrarea razelor ultraviolete nocive.

4. Imbunatateste digestia
Radicchio stimuleaza productia de bila, care, la randul sau imbunatateste digestia si reduce colesterolul.

5. Ajuta la prevenirea osteoporozei
Radicchio este una dintre sursele excelente de vitamina K. Numai 50 g de frunze acopera necesarul zilnic de vitamina K, vitamina cu un un rol important in prevenirea osteoporozei, ajutand la mentinerea sanatatii oaselor.

Mai mult, vitamina K, ajuta la limitarea daunelor neuronale in creier, avand un rol cunoscut in tratamentul bolnavilor de Alzheimer.

6. Neutralizeaza radicalii liberi
Bogat in antioxidanti, radicchio neutralizeaza radicalii liberi, prevenind deteriorarea ADN-ului.

7. Previne diabetul si bolile de inima
Radicchio contine inulina, o fibra care are un rol important in prevenirea diabetului pentru ca regleaza in mod natural nivelul de zahar din sange. De asmenea, reduce riscul de accidente cerebrale si al bolilor de inima.

8. Curata colonul
Radicchio imbunatateste digestia si curata colonul, gratie tot fibrelor. Este folosita si pentru combaterea viermilor intestinali si a altor paraziti.

Radicchio se poate gati ca orice alta leguma sau se poate consuma sub forma de salata, in stare proaspata, cu putin otet si ulei de masline.

In stare cruda, radicchio are o aroma amaruie, insa atunci cand este folosit la prepararea mancarurilor, aroma devine dulceaga.