Laptele evaporat se face prin incalzirea obisnuita a laptelui pentru a elimina aproximativ 60% din apa, creand o versiune concentrata si putin caramelizata a laptelui. Este adesea folosit in deserturi, supe si sosuri sau chiar adaugat la cafea, ceai si smoothie pentru o textura mai bogata.

Cu toate acestea, exista mai multe motive pentru care este posibil sa ai nevoie de inlocuitor. Unii oameni nu-l tolereaza bine din cauza continutului sau de lactoza, in timp ce altii pot sa nu suporte aroma.

Din fericire, exista suficienti substituenti pentru acest produs. Iata numai cativa dintre ei.

1. Lapte
O ceasca de lapte (240 ml) contine 146 de calorii, 13 grame de carbohidrati, 8 grame de grasime si 8 grame de proteine.

In plus, laptele contine 28% din cantitatea zilnica recomandata de calciu și 26% din CZR de riboflavina.

Prin comparatie, 1 ceasca de lapte evaporat contine 338 calorii, 25 de grame de carbohidrati, 19 grame de grasime si 17 grame de proteine. Este, de asemenea, mai bogat in calciu si contine 66% din CZR.

Deoarece laptele are un continut mai mare de apa decat laptele evaporat, acesta este mai subtire si nu la fel de dulce.

Daca folosesti lapte ca inlocuitor in sosuri, este posibil sa ai nevoie sa utilizezi ceva pentru a-l ingrosa, cum ar fi faina. In coacere, este posibil sa ai nevoie de mai multe ingrediente uscate si un pic mai mult zahar pentru a obtine aceeasi aroma si textura.

Cu toate acestea, daca pur și simplu vrei lapte evaporat, este foarte usor sa-l faci de la lapte obisnuit.

Pentru a face 1 ceasca (240 ml) de lapte evaporat, incalzeste 2 1/4 cesti (540 ml) de lapte obisnuit intr-o cratita la foc mediu. Lasa-l sa fiarba usor in timp ce amesteci continuu.

Dupa 10 minute sau odata ce laptele s-a redus in volum cu putin mai mult de jumatate, ia-l de pe foc.

Poate fi folosit la fel ca laptele evaporat din magazine si este similar din punct de vedere nutritional.

2. Smantana lichida
Inlocuirea cu smantana adauga o textura mai bogata. Smantana poate fi folosita ca inlocuitor pentru laptele evaporat in sosuri, supe, umpluturi de placinta, deserturi, inghețate la un raport de 1: 1.

Deoarece smantana este mult mai bogata in grasime decat laptele evaporat, este mai groasa si contine mai multe calorii.

O ceasca de smantana lichida (240 ml) contine 821 calorii, 7 grame de carbohidrati, 88 grame de grasime si 5 grame de proteine.

Datorita continutului ridicat de calorii, smantana este o alternativa buna pentru persoanele care incearca sa-si mareasca aportul de calorii.

Cu toate acestea, este posibil sa nu fie cea mai buna optiune pentru persoanele care incearca sa piarda in greutate.

3. Mix intre lapte si smantana lichida
Este un amestec de 50% lapte si 50% smantana amestecate impreuna. Textura sa este putin mai groasa decat cea a laptelui evaporat. Acesta este utilizat in mod obisnuit in cafea, dar poate fi folosit si in orice reteta care necesita lapte evaporat.

Din punct de vedere nutritional, este similar cu laptele evaporat, dar este mai scazut in carbohidrati si mai mare in grasimi. Intr-o ceasca (240 ml) de acest mix sunt 315 calorii, 10 grame de carbohidrati, 28 grame de grasime si 7,2 grame de proteine. Acesta contine 25% din CZR de calciu si 21% din CZR de vitamina B2.

4. Lapte praf
Laptele praf este laptele care a fost deshidratat pana cand este complet uscat. La fel ca laptele evaporat, se face pentru a prelungi durata de valabilitate a laptelui. Poate fi transformat in lapte prin adaugarea de apa.

Cu toate acestea, poate fi adaugat ca ingredient uscat la unele retete, cum ar fi fursecurile si clatitele. Pentru a utiliza lapte praf in locul laptelui evaporat, poti reduce pur si simplu cantitatea de apa pe care o adaugi in mod normal.

Acest lucru va duce la un produs mai gros pe care il poti folosi ca lapte evaporat. Este posibil sa ai nevoie sa experimentezi putin pentru a obtine consistenta, deoarece marcile diferite necesita cantitati diferite de apa.

Nutritional, va fi aproape similar cu laptele evaporat, in functie de cantitatea pe care o folosesti.