Cum să slăbești dacă nu ai chef să ții dietă
  • Înveți să mănânci fără numărat calorii sau cântărit mâncare
  • Rezultate vizibile rapid, încă din primele zile
  • Tehnici de mindfulness pentru a combate mâncatul emoțional
  • Rutine zilnice simple pentru un metabolism accelerat
  • Șansa de a slăbi kg bune până la Paște

Desi glutenul este de fapt compus din doua proteine diferite: gliadina (o proteina prolamina) si glutenina (o proteina glutelina). Cu toate ca glutenul este uneori definit ca fiind specific graului, este, de asemenea, gasit in orz, secara si triticale, o incrucisare intre grau si secara.

Nu toate cerealele contin gluten, totusi. Cateva exemple de cereale fara gluten sunt: sorg, mei, orez brun, hrisca, orez salbatic, quinoa sau porumb.

Este glutenul daunator?

Glutenul este daunator doar pentru anumite persoane. Acesti oameni sunt sensibili la gluten sau au intoleranta la gluten, ceea ce inseamna ca organismele lor produc un raspuns imun anormal atunci cand digera glutenul.

Cea mai cunoscuta forma de intoleranta la gluten este boala celiaca. In acest caz, consumul de alimente care contin gluten duce la situatia in care propriul lor sistem imunitar le ataca corpul, cu precadere intestinul subtire. Acest lucru nu doar ca impiedica absorbtia nutrientilor, dar cauzeaza si alte efecte secundare extrem de neplacute precum: oboseala, constipatia, diareea, scaderea in greutate, cresterea in greutate, flatulenta, crampe stomacale, meteorism, crampe abdominale, greata, sindromul Intestinului Iritabil.

Situatia nu este mai buna nici pentru cei care au o sensibilitate la gluten. In cazul lor, simptomele sunt asemanatoare cu acelea alea celiachiei. Mai mult, a fost dovedit faptul ca, prin consumul de gluten, se pot declansa alte boli printre care: boala Crohn, fibromialgia, diabetul de tipul 1, artrita, colita ulcerativa.

Cum se poate evita consumul de gluten?

In primul rand, citeste cu atentie etichetele alimentelor pe care le cumperi si cauta produse fara gluten in locul celor care contin gluten. Nu uita ca multe bauturi alcoolice, precum berea, contin gluten, asa ca ia in cosiderare alternativele fara gluten.

Ai grija sa nu iti contaminezi mancarea fara gluten cu una care contine gluten; de exemplu, nu gati niciodata alimente pe o suprafata unde anterior a fost preparata o mancare cu gluten.

Si cel mai important, ia in calcul faptul ca poti consuma in continuare mancaruri delicioase. Asa ca e timpul sa incerci retetele fara gluten!