Este populara printre cei care incearca sa-si reduca aportul de cofeina si poate fi corelata cu mai multe beneficii pentru sanatate, incluzand scaderea nivelului de zahar din sange si imbunatatirea sanatatii digestive.

Cafeaua de cicoare este o bautura facuta folosind radacinile plantei de cicoare, care sunt prajite, macinate si preparate intr-o bautura de tipul cafelei. Cicoarea este o planta din familia papadiei care este caracterizata printr-o tulpina dura, flori violet si frunze care sunt utilizate in mod obisnuit in salate.

Gustul este similar cu cel al cafelei, dar are o aroma deseori descrisa ca fiind usor lemnoasa. Este folosita fie ca atare, fie este amestecat cu cafea pentru a-i completa aroma.

Desi istoria cafelei de cicoare nu este in intregime clara, se crede ca a aparut in anii 1800 in Franta, in timpul unui deficit masiv de cafea. Cautand un inlocuitor similar, oamenii au inceput sa amestece radacinile de cicoare in cafeaua lor.

Astazi, cafeaua de cicoare poate fi gasita in multe parti ale lumii si este adesea utilizata ca o alternativa fara cofeina la cafeaua obisnuita.

Radacina de cicoare este ingredientul principal in cafeaua de cicoare. Pentru a face acest lucru, radacina de cicoare bruta este tocata, prajita si preparata sub forma cafelei.

Desi cantitatile pot varia, este recomandat sa se utilizeze aproximativ 2 linguri de radacina de cicoare macinata pentru o ceasca (235 mililitri) de apa.

O radacina de cicoare bruta (60 de grame) contine urmatoarele substante nutritive:
Calorii: 44
Proteina: 0,8 grame
Carbohidrati: 10,5 grame
Grasime: 0,1 grame
Fibre: 0,9 grame
Mangan: 7% din CZR
Vitamina B6: 7% din CZR
Potasiu: 5% din CZR
Vitamina C: 5% din CZR
Fosfor: 4% din CZR

Radacina de cicoare este o sursa buna de inulina, un tip de fibra prebiotica care a fost corelata cu sustinerea pierderii in greutate si imbunatatirea sanatatii intestinului.

De asemenea, cotine mangan si vitamina B6, doi nutrienti corelati cu sanatatea creierului.

Radacina de cicoare este o sursa bună de fibre, care poate ajuta la imbunatatirea mai multor aspecte ale sanatatii digestive. Aceasta poate contribui la imbunatatirea sanatatii florei intestinale, despre care se crede ca are o influenta puternica asupra sanatatii.

Acest lucru se datoreaza faptului ca cicoarea contine fibre de inulina, un tip de prebiotic care ajuta la cresterea bacteriilor benefice in intestin. Mai multe studii au aratat ca inulina ar putea creste concentratia anumitor tulpini de bacterii sanatoase in colon.

Studiile arata, de asemenea, ca cicoarea poate ajuta la imbunatatirea functiei intestinului si reducerea constipatiei.

Cafeaua de cicoare poate fi o modalitate excelenta de a va ajuta sa reduceti aportul de cofeina. Cafeaua obisnuita este facuta din boabe de cafea care sunt prajite, macinate si preparate in cafea.

O ceasca de cafea obisnuita contine aproximativ 95 de miligrame de cofeina, desi aceasta poate varia in functie de mai multi factori. Consumul de cantitati mari de cofeina a fost asociat cu efecte secundare cum ar fi greata, anxietatea, nelinistea si insomnia.

Pe de alta parte, radacina de cicoare nu contine cofeina. Din acest motiv, cafeaua de cicoare reprezinta un excelent substituent al cafelei pentru cei care doresc sa reduca consumul de cofeina.

Unii oameni adauga radacina de cicoare in apa fierbinte pentru o bautura total lipsita de cofeina, in timp ce altii o amesteca intr-o cantitate mica de cafea obisnuita pentru a se bucura de o bautura cu mai putina cofeina.

In timp ce cafeaua cu cicoare a fost asociata cu mai multe beneficii pentru sanatate, nu este pentru toata lumea.

Cicoarea poate declansa o reactie alergica la unele persoane, provocand simptome cum ar fi durerea sau umflarea gurii.

Daca observati orice simptome negative dupa ce ati consumat cafea de cicoare, intrerupeți imediat utilizarea si consultati medicul.

Mai mult, cafeaua de cicoare nu este recomandata femeilor insarcinate, deoarece s-a demonstrat ca cicoarea declanseaza avortul spontan si sangerarea menstruala.