Din compozitia acestui produs, folosit foarte des in bucataria romaneasca, fac parte:

  • acid citric,
  • acid lactic,
  • monoglutamat de sodiu,
  • lactat de calciu,
  • 5-ribonucleotide disodice,
  • ascorbil palmitat,
  • alfa tocoferol,
  • caramel,
  • riboflavina,
  • ulei de palmier,
  • ulei vegetal de floarea soarelui,
  • ulei vegetal de rapita,
  • lactoza,
  • maltodextrina,
  • tarate de grau,
  • faina de grau,
  • faina de porumb,
  • faina de secara,
  • zahar,
  • sare,
  • amidon din porumb,
  • amidon din cartofi,
  • arome,
  • telina deshidratata,
  • ceapa deshidratata,
  • frunze de patrunjel deshidratate,
  • marar deshidratat,
  • praz deshidratat,
  • morcov deshidratat,
  • radacina de leustean,
  • ardei gras rosu,
  • pastarnac,
  • seminte de telina,
  • extract de leustean,
  • zer,
  • lapte degresat,
  • lapte praf degresat,
  • smantana pudra,
  • extract de rozmarin,
  • drojdie deshidratata,
  • tumeric,
  • curcuma.
In cele 13 de produse analizate s-au identificat 9 aditivi alimentari:

E101 - Riboflavina este un colorant galben sau galben portocaliu care are o solubilitate scazuta.

E150 - Caramel simplu este cel mai utilizat colorant artificial si poate provoca hiperactivitate si probleme gastrointestinale. Consumul nu este recomandat copiilor hiperactivi.

E270 - Acidul lactic este folosit ca stabilizator si conservant. Poate produce reactii alergice precum mancarimi, inflamarea limbii si a mucoaselor, respiratie greoaie, secretii nazale, favorizeaza subtierea smaltului dentar si aparitia cariilor, poate irita mucoasele sistemului digestiv producand diverse afectiuni digestive.

Alimentele ce contin E270 nu trebuie consumate de bebelusi si copii mici pentru ca ei nu detin echipamentul enzimatic necesar metabolizarii acestuia.

E304 - Palmitat de ascorbil este un antioxidant care poate ataca smaltul dintilor.

E307 - Alfa tocoferol este unextract din uleiuri vegetale bogate in tocoferoli (vitamina E), in special floarea soarelui si este folosit ca antioxidant. Poate avea un efect antinutritiv, reducand digestia lipidelor, poate provoca o usoara hipertrofie a ficatului si, in anumite conditii, poate provoca chiar efecte alergice.

E327 - Lactat de calciu este folosit drept conservant, in special impotriva drojdiilor si fungilor, mai este folosit pentru a creste stabilitatea antioxidantilor si pentru a preveni uscarea diferitelor produse. Poate provoca stari de hipercalcemie si insuficienta renala.

E330 - Acidul citric este un compus organic, cristalin, fara culoare, care apartine clasei de acizi carboxidici si este folosit ca acidifiant. Poate provoca dureri abdominale si poate ataca smaltul dintilor.

Acidul citric nu este recomandat in alimentatia copiilor si nu trebuie consumate alimente ce contin acid citric de catre cei care au afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree.

E621 - Monoglutamat de sodiu poate produce dureri de cap, slabiciune.

E635 - Ribonucleotid disodic poate provoca alergii si trebuie evitat de persoanele astmatice.

Arome - termenul se refera la produsele care nu sunt destinate consumului sub aceasta forma, care sunt adaugate produselor alimentare pentru a le da sau modifica mirosul si/sau gustul.