Cafeaua este apreciata de milioane de oameni in fiecare zi si a devenit un element de baza al vietii noastre moderne. Daca pana acum cercetarile privind efectele consumului de cafea asupra sanatatii umane au fost contradictorii, un studiu in numarul din iunie al revistei publicate de Institutul de Tehnologii Alimentare ( IFT ), arata ca potentialele beneficii ale consumului moderat de cafea sunt mai mari decat riscurile in ceea ce priveste consumatorii adulti.

Cercetatorii de la Universitatea Ulster au revizuit 1.277 de studii din 1970 pana in prezent privind efectul cafelei asupra sanatatii umane si au ajuns la concluzia ca un consum moderat de cafea (definit ca 3-4 cani pe zi ) are, in esenta, un efect neutru asupra sanatatii, sau poate fi usor benefic.

Este de notat faptul ca studiile desfasurate pana acum sunt bazate pe datele observate. Sunt necesare cercetari suplimentare pentru a cuantifica raportul risc - beneficiu pentru consumul de cafea, precum si sa identifice care dintre ingredientele active ale cafelei, sau chiar o combinatie a acestora, au aceste beneficii.