Atunci când ieșim în oraș, alegem locuri despre care am auzit, am citit sau în care am mai fost și credem că nimic rău nu se poate întâmpla.

Greșit. Te poți îmbolnăvi foarte ușor dacă nu ești atent. Și nu vorbim despre alergii la alimente sau toxiinfecții alimentare, ci despre băuturi.

De câte ori nu ai cerut un pahar de apă cu lămâie, o cola cu lămâie sau o tequila cu lămâie? Ei, bine, acea banală felie de lămâie poate fi sursa a o mulțime de microbi.

Cei de la Environmental Health au făcut o cercetare și au ajuns la concluzia că feliile de lămâi care vin pe marginea paharului ne pot îmbolnăvi. De cele mai multe ori, lămâile sunt tăiate cu mult timp înainte de a fi folosite și lăsate la temperatura camerei. În acest fel, se transformă ușor în potențiale surse de microbi.

Testele au fost făcute pe lămâile găsite în 21 de restaurante și, în cazul a 70% dintre lămâile testate în laborator, au fost găsite bacterii. Chiar dacă nu au dat un verdict clar, cei care au condus studiul atrag atenția și la alte fructe și legume puse în băuturi, ca decor sau pentru pulpă.

Feliile de măr, de portocală, de ananas, care vin pe marginea paharului de cocktail, măslinele și, nu în ultimul rând, fructele și legumele folosite la fresh-uri și smoothie-uri, care sunt curățate și tăiate cu ore bune înainte de a fi folosite sunt tot atâtea potențiale surse de microbi.