Cum să slăbești dacă nu ai chef să ții dietă
  • Înveți să mănânci fără numărat calorii sau cântărit mâncare
  • Rezultate vizibile rapid, încă din primele zile
  • Tehnici de mindfulness pentru a combate mâncatul emoțional
  • Rutine zilnice simple pentru un metabolism accelerat
  • Șansa de a slăbi kg bune până la Paște

Atenție la citricele din magazine și piețe! O organizație care apără drepturile consumatorilor atrage atenția că portocalele și lămâile importate din Grecia și Turcia conțin o substanță toxică, periculoasă pentru ficat și rinichi.

Substanța folosită pentru conservarea citricelor se numește Imazalil și mai este cunoscută și sub numele de E233. Folosirea pesticidului este permisă într-o anumită cantitate: până la 5 miligrame/ kilogram. Asociația ProConsumatori a descoperit prezența acestui pesticid în portocalele din Grecia, într-un supermaker din București.

Cum ne afectează Imazalil?

Imazalilul ajunge în coaja fructelor și rămâne acolo, pentru că acestea sunt apoi învelite într-un strat de ceară, pentru a rezista la transport. Asociația ProConsumatori atrage atenția că imazalilul devine periculos atunci când se depășește cantitatea admisă, mai ales că de multe ori, este folosit în combinație cu alte tipuri de pesticide. Efectul total este periculos pentru organele interne.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a retras dintr-un supermarket din București peste 100 de kilograme de fructe aduse din Turcia, dar se pare că există fructe periculoase importate și din alte țări.

Medicii atrag atenția că ingerarea de Imazalil poate produce stări de rău, greață, afecțiuni digestive, vărsături, diaree, amețeli și dureri de cap. Este recomandat să spălați bine portocalele și lămâile înainte de a le folosi și chiar să le frecați cu buretele, pentru a îndepărta substanța de pe coajă. De asemenea, nu folosiți coaja fructelor pentru prăjituri sau ceaiuri!

Asociația ProConsumatori face demersuri pentru ca autoritățile să oblige magazinele să afișeze informații despre fructe, cu ce pesticide au fost tratate și din ce țări provin.