Cercetatorii Cercetatorii de la Universitatea din Birmingham spera ca rezultatele vor duce la initierea unor studii complexe care sa inceapa sa raspunda la intrebari cu privire la nivelurile optime de vitamina D necesare pentru muschi sanatosi. Studiul, publicat in PLOS ONE, se bazeaza pe cunostintele anterioare care arata ca un nivel scazut vitamina D este asociat cu o lipsa a masei musculare.

Cercetarea este rezultatul unei tehnici care a permis studierea ambelor forme - activa si inactiva - de vitamina D si urmeaza sa fie evaluat, in paralel impactul lor asupra diferitelor functii musculare.

Dr. Zaki Hassan-Smith, de la Universitatea din Birmingham, a explicat: "Avem o buna cunoastere a modului in care vitamina D ajuta rezistenta osoasa, dar avem inca nevoie de studii despre modul in care functioneaza pentru muschi. Cand te uiti la provocarile cu care se confrunta furnizorii de asistenta medicala din intreaga lume, cum ar fi obezitatea si o populatie in curs de imbatranire, poti intelege de ce optimizarea functiei musculare este de mare interes".

Studii anterioare au analizat formele inactive de vitamina D in sange, pentru a masura deficitul de vitamina D. Astfel, s-a dezvoltat o noua metoda de evaluare a mai multor forme de vitamina D.

116 voluntari sanatosi, cu varsta cuprinsa intre 20-74, au fost recrutati in cadrul studiului. Participantii au avut niveluri active si inactive de vitamina D, masurata pe langa caracteristicile fizice, inclusiv grasimea corporala si masa musculara. Femeile cu un corp sanatos si mai putin tesut adipos in organism, au au un nivel mai scazut de vitamina D inactiva, un marker de deficit de vitamina D. Acest lucru ar sugera o relatie intre vitamina D si structura corpului. Cu toate acestea, forma activa a vitaminei D nu a fost asociata cu tesutului adipos din organism, ci cu masa musculara.

In acest studiu, unele dintre asocierile pozitive dintre vitamina D activa si masa musculara nu au fost observate si la barbati. Studiile viitoare vor putea stabili daca acest lucru se datoreaza diferentelor biologice.