Amarantul este un grup de peste 60 de specii diferite de boabe care sunt cultivate de aproximativ 8.000 de ani.

Amarantul este clasificat ca o pseudo-cereala, adica nu este din punct de vedere tehnic o cereala cum ar fi graul sau ovazul, dar are un set comparabil de nutrienți si este folosit in moduri similare.

Aroma functioneaza bine intr-o varietate de feluri de mancare. In afara de faptul ca sunt incredibil de versatile, aceste boabe nu contin gluten si sunt bogate in proteine, fibre, micronutrienti si antioxidanti.

Aceste boabe sunt bogate in fibre si proteine, precum si multi micronutrienti importanti. In special, amarantul este o sursa buna de mangan, magneziu, fosfor si fier.

O ceasca (246 grame) de amarant gatit contine urmatoarele substante nutritive:
Calorii: 251
Proteine: 9,3 grame
Carbohidrati: 46 de grame
Grasime: 5,2 grame
Mangan: 105% din CZR
Magneziu: 40% din CZR
Fosfor: 36% din CZR
Fier: 29% din CZR
Seleniu: 19% din CZR
Cupru: 18% din CZR

Amarantul este plin de mangan, depasind nevoile zilnice de nutrienti intr-o singura portie. Manganul este deosebit de important pentru sanatatea creierului si se crede ca il protejeaza impotriva anumitor boli neurologice.

Este, de asemenea, bogat in magneziu, un nutrient esential implicat in aproape 300 de reactii in organism, inclusiv sinteza ADN si contractia musculara. Mai mult, amarantul este bogat in fosfor, un mineral important pentru sanatatea osoasa.

Amarantul este bogat in fier, care ajuta organismul sa produca sange si este o sursa buna de antioxidanti. O analiza a aratat ca amarantul este plin de acizi fenolici, compusi ai plantei care actioneaza ca antioxidanti. Acestia includ acidul galic, acidul p-hidroxibenzoic si acidul vanilic, toate acestea putand ajuta la protejarea impotriva bolilor cardiace si a cancerului.

Intr-un studiu efectuat la sobolani, s-a constatat ca amarantul creste activitatea anumitor antioxidanti si contribuie la protejarea ficatului impotriva alcoolului. Continutul de antioxidanti este cel mai ridicat in amarantul brut, iar studiile au constatat ca inmuierea si prelucrarea pot scadea activitatea antioxidanta.

Sunt necesare studii suplimentare pentru a determina modul in care antioxidantii din amarant pot afecta oamenii.

Daca vrei sa scapi de cateva kilograme in plus, poate ar trebui sa iei in considerare adaugarea amarantului in dieta ta.

Amarantul este bogat in proteine ​​si fibre, ambele putand sustine scadere in greutate.

Intr-un mic studiu, s-a constatat ca un mic dejun bogat in proteine ​​duce la scaderea nivelului de ghrelin, hormonul care stimuleaza foamea. Un alt studiu efectuat pe 19 persoane a aratat ca o dieta bogata in proteine ​​a fost asociata cu o reducere a apetitului si a consumului de calorii. Intre timp, fibra din amarant se poate misca incet prin tractul gastrointestinal nedigerata, ajutand la promovarea senzatiei de satietate.

Pentru a maximiza scaderea in greutate, asigura-te ca vei combina amarantul cu o dieta sanatoasa si un stil de viata activ.

Amarantul este simplu de preparat si poate fi folosit in multe feluri de mancare diferite. Inainte de a gati amarant, se poate pune in apa pentru a permite boabelor sa germineze timp de una pana la trei zile. In acest fel, este mai usor de digerat.

Pentru a gati amarantul, se combina apa cu amarant intr-un raport de 3:1. Se fierbe la foc mic timp de aproximativ 20 de minute, pana cand apa este absorbita.

Iata cateva modalitati usoare de a te bucura de acest aliment nutritiv: Adauga amarant in smantana pentru a creste continutul de fibre si proteine. Foloseste-l in loc de paste, orez sau cuscus, sau adauga-l in supe sau tocana. Pentru micul dejun, amesteca-l cu iaurt, fructe, nuci sau scortisoara.