Există cineva căruia nu-i plac cartofii prăjiți? Probabil că nu. Noi, cel puțin, nu am întâlnit pe nimeni până acum. Îi mâncăm simpli, ca garnitură, de foame sau de poftă. Cu brânză rasă deasupra, cu ketchup sau cu sos de usturoi. Dar mulți dintre noi habar nu avem cum să îi gătim corect.

Da, pare greu de crezut că până și banalii cartofi prăjiți se prepară după e rețetă, nu-i așa? Marii bucătari spun că la lucrurile simple e cel mai probabil să dai greș, iar cartofii prăjiți sunt cel mai bun exemplu.

Sunt una dintre primele mâncăruri pe care învățăm să le facem, încă din copilărie. De cele mai multe ori, nu ne ies așa cum ne dorim. Ori sunt prea uleioși, ori nu sunt destul de crocanți. Explicația e simplă: nu îi gătim cum trebuie.

Cum se fac corect cartofii prăjiți?

Cea mai populară și singura rețetă corectă pentru a obține acei french fries crocanți la exterior și moi pe interior este unanim acceptată de marii bucătari. Cartofii trebuie să fie prăjiți de două ori, o dată la temperatură mică, pentru a fi moi și pufoși în interior, și a doua oară la foc mare, pentru a deveni crocanți.

Tăiați cartofii și lăsați-i într-un bol cu apă rece (eventual cu gheață) o jumătate de oră. Scurgeți apa și puneți cartofii pe un prosop de hârtie care să absoarbă toată apa.

Puneți uleiul la încins într-o tigaie, până ajunge la 135 de grade Celsius. Puneți cartofii și lăsați-i la prăjit pentru 5 minute, la foc mic, amestecând din când în când.

Scoateți cartofii din ulei pe un prosop de hârtie absorbant și lăsați-i până se răcesc complet. Puneți din nou uleiul la încins, de data aceasta la foc mare, până atinge temperatura de 175 de grade Celsius.

Prăjiți cartofii pentru încă 5-6 minute, până devin aurii. Scurgeți uleiul și adăugați sare peste ei. Sau brânză rasă, sau ce vreți voi.

Poftă bună!