Pe mulți dintre noi, ne face fericiți simplul fapt că mâncăm ceva care ne place. Fie că e vorba despre felul de mâncare preferat, fie că vorbim despre o bucată de ciocolată cu care ne ”premiem” în weekend, mâncarea are efecte și asupra psihicului, nu numai fizicului.

Explicația este simplă: creierul nostru eliberează dopamină atunci când știe că urmează să mănânce ceva bun, iar noi savurăm mâncarea mai cu plăcere. Dar ce ai zice dacă ți-am spune că, pe lângă mâncărurile preferate, există și alte alimente care au efecte asupra stării de spirit, fără ca noi să știm?

Scoicile

Moluștele sunt surse importante de vitamina B12, necesară atunci când creierul secretă dopamină și serotonină, așa-zișii hormoni ai fericirii. Lipsa vitaminei B12 din organism este asociată cu stările de spirit proaste. Oamenii care suferă de depresie se tratează și cu suplimente de B12.

Nucile

Nucile și semințele sunt pline de acid alfa-linolenic, responsabil pentru starea de spirit. Atunci când scade cantitatea de ALA din sânge, se înrăutățește și starea psihică. De asemenea, nucile mai ajută și la creșterea nivelului de dopamină și serotonină.

Cafeaua

Potrivit cercetărilor efectuate de Nurses’ Health, femeile care beau două-trei cafele pe zi au șanse cu 15% mai mici să devină depresive. Evident, cofeina este responsabilă pentru acest efect. Aceasta acționează ca un drog ușor, cu efecte rapide și nu atât de periculos ca substanțele interzise.

Rodiile

Sucul de rodie scade tensiunea, reduce anxietatea și depresia atunci când este băut zilnic. Participanții la studiu au consumat câte un pahar de suc de rodie pe zi, iar rezultatele au fost vizibile după două săptămâni.

Iaurtul și chefirul

Lactatele fermentate conțin bacterii probiotice, care rămân pentru mai mult timp în sistemul digestiv. Studiile au arătat că femeile care mâncau iaurt de două ori pe zi se enervau mai greu în situații-limită.

Ciupercile Shiitake

Conținutul mare de seleniu și magneziu sunt responsabile pentru dispoziția bună pe care o dă consumul acestui tip de ciuperci.

Ciocolata

Este vorba despre ciocolata neagră, care conține o cantitate mare de polifenoli. Acești compuși chimici se pare că ar fi responsabili și pentru starea generală de spirit.

Caisele

Aceste fructe conțin vitamina B6, care are efecte dovedite în reducerea stărilor depresive la persoanele în vârstă.