Daca incerci sa reduci cantitatea de zahar, probabil ca ai abordat deja sursele evidente: bauturile indulcite cu zahar si deserturile.

Dar sursele mai putin evidente de zaharuri adaugate? Este greu de stiut cat de mult zahar este adaugat in cele mai multe alimente prelucrate, deoarece producatorii nu sunt obligati sa dezvaluie cantitatea.

Dar daca nu exista fructe si/sau lapte (care contin zaharuri naturale, fructoza s lactoza) in produs, poti fi sigur ca cantitatea de zahar indicata pe eticheta este adaugata.

Iata cateva alimente sanatoase care ar putea sa contina zaharuri in ele.

Sosurile de paste pe baza de rosii
Aceste sosuri contin 15 grame de zahar (aproape 4 lingurite) pentru o jumatate de ceasca si, in realitate, majoritatea dintre noi mancam aproape de o ceasca de sos cu pastele noastre.

In cele mai multe dintre cazuri zaharul este al treilea ingredient dupa piureul de rosii si sucul de rosii. Nu inseamna ca trebuie sa renunti la sosul de rosii: este considerat o masa de legume si contine licopen, un antioxidant puternic asociat cu un risc mai scazut de cancer de prostata si de san.

Cauta un sos printre ingredientele caruia zaharul nu este enumerat deloc sau este aproape de sfarsitul listei de ingrediente.

Dressing-ul pentru salata, fara grasimi
Dressing-urile pentru salata, fara grasimi sunt adesea pline de zahar, deoarece, pentru a elimina grasimea, dar pentru a pastra o anumita aroma, producatorii se bazeaza in principal pe zahar si sare.

Ca rezultat, caloriile din dressing-urile pentru salate fara grasimi provin aproape exclusiv din zaharuri cum ar fi mierea si sucul concentrat de fructe.

Uneori exista cate 8 grame de zahar (2 lingurite) la 2 linguri de dressing. Deci puteti renunta la cele fara grasime si sa optati pentru unul cu ulei de masline, care nu are zahar sau are in cantitati foarte mici.

Acestea, continand grasimi au mai multe calorii, dar merita, deoarece uleiul de masline contine grasimi sanatoase care ajuta la scaderea colesterolului "rau". Cu toate acestea, foloseste-l moderat, deoarece caloriile se aduna rapid.

Smoothie
Smoothie-urile ar putea parea o modalitate foarte buna de a adauga fructe si lactate la dieta ta. Dar cele mai multe produse preparate in comert au adaugate zaharuri ascunse in ele.

Unele dintre aceste zaharuri provin din lactoza naturala din laptele cu continut scazut de grasimi si din fructoza din sucul de fructe, dar zaharul este si al doilea ingredient enumerat dupa lapte.

Incearca sa le prepari singura cu o cana de lapte degresat (80 de calorii) sau iaurt (110 calorii), 1/2 ceasca de afine (45 de calorii) si o lingurita de sirop de artar (16 calorii) in loc de a opta pentru zahar.

Sos pentru gratar
Ar trebui sa utilizezi mereu un sos de gratar putin: suficient pentru a adauga o anumita aroma. Dar unele contin 12 grame de zahar (3 lingurite) in numai 2 linguri.

Cu siropul de porumb cu continut ridicat de fructoza enumerat ca al doilea ingredient (dupa piureul de rosii) si melasa al treilea, zaharurile reprezinta 80% din caloriile din acest sos.

Din fericire, exista si alte marci cu jumatate din cantitatea de zahar (si jumatate din calorii). Sau poti face propriile sosuri, astfel incat sa poti controla cantitatea de zahar pe care o adaugi.

Biscuiti si cereale
Biscuitii si cerealele pot fi bune pentru tine - adesea oferind o doza sanatoasa de fibre, si in acelasi timp sunt lipsiti de grasimi. Versiunile simple de cereale nu contin zaharuri adaugate, dar dincolo de acestea ar trebui sa verifici lista ingredientelor.

O marca de varf de cereale are 6 grame de zahar la 1 ceasca de (o lingurita jumatate) si zaharul este listat ca al treilea ingredient. Ideal ar fi sa optezi pentru versiunile simple ale cerealelor si sa adaugi fructe sau doar o lingurita de zahar pentru a le indulci.

De asemenea, biscuitii cu cereale integrale pot contine foarte mult: doi biscuiti de cereale integrale contin trei surse de zahar care adauga pana la 4 grame de zahar (1 lingurita) in fiecare portie.