Lipsa somnului este un factor major de risc pentru cresterea in greutate si obezitatea

Somnul sanatos a fost, in mod repetat, legat de un indice de masa corporala mai mare (IMC) si de cresterea in greutate. Cercetarile au aratat modificari ale greutatii atunci cand dorm mai putin de sapte ore pe noapte.

Durata scurta a somnului a crescut probabilitatea obezitatii cu 89% la copii si 55% la adulti.

Un alt studiu a urmat aproximativ 60.000 de asistente medicale non-obeze timp de 16 ani. La sfarsitul studiului, asistentele care dormeau cinci ore sau mai putin pe noapte au avut cu 15% mai multe sanse de a fi obeze decat cele care au dormit cel putin sapte ore pe noapte.

Un studiu a permis unui numar de 16 adulti doar cinci ore de somn pe noapte, timp de cinci nopti. Ei au luat in greutate, in medie, 0,82 kg pe parcursul acestui studiu. In plus, multe tulburari de somn, cum ar fi apneea, se inrautatesc prin cresterea in greutate.

Este un cerc vicios din care poate fi greu de iesit. Lipsa somnului poate provoca cresterea in greutate, ceea ce poate duce la scaderea calitatii somnului.

Lipsa somnului poate duce la cresterea apetitului

Multe studii au constatat ca persoanele care nu dorm suficient, au raportat cresterea apetitului. Acest lucru este probabil cauzat de impactul somnului asupra a doi hormoni de foame, grelina si leptina.

Grelina este un hormon eliberat in stomac, care semnaleaza foamea in creier. Nivelurile sunt ridicate inainte de a manca, adica atunci cand stomacul este gol si scazute dupa ce mananci.

Leptina este un hormon eliberat din celulele grase. El suprima foamea si semnaleaza satietatea in creier.

Cand nu dormi suficient, corpul elibereaza mai multa grelina si mai putina leptina, crescand apetitul.

Un studiu efectuat la peste 1.000 de persoane a concluzionat ca cei care au dormit mai putin au avut niveluri cu 14,9% mai mari de grelina si cu 15,5% mai mici de leptina decat cei care au avut somn adecvat.

In plus, este eliberat mai mult cortizol este atunci cand nu dormi suficient. Cortizolul este un hormon de stres care poate creste, de asemenea, pofta de mancare.

Somnul te ajuta sa iti stapanesti poftele si sa faci alegeri sanatoase

Lipsa de somn modifica modul in care creierul functioneaza. Acest lucru poate face mai dificile alegerile sanatoase si lupta cu tentatiile alimentare.

Lipsa somnului va afecta de fapt activitatea din lobul frontal al creierului.

Lobul frontal este responsabil de luarea deciziilor si auto-control. In plus, se pare ca centrele de recompensa ale creierului sunt mai stimulate de alimente atunci cand nu dormi.

Prin urmare, dupa o noapte alba, nu numai ca un castron de inghetata este tentant, dar probabil ca iti va fi si mai greu sa controlezi.

Mai mult, cercetarile a aratat ca lipsa de somn poate creste afinitatea pentru alimente bogate in calorii, carbohidrati si grasimi.

Un studiu efectuat pe 12 barbati a observat efectele privarii de somn asupra aportului alimentar. Atunci cand participantii au avut doar patru ore de somn, consumul lor de calorii a crescut cu 22%, iar aportul de grasimi aproape s-a dublat, comparativ cu momentul in care li s-a permis sa doarma 8 ore.

Somnul sarac poate reduce metabolismul

Rata metabolica de repaus (RMR) este numarul de calorii pe care corpul le arde atunci cand esti complet in repaus. Este afectata de varsta, greutate, inaltime, sex si masa musculara.

Cercetarile arata ca privarea somnului poate scsdea RMR.

Intr-un studiu, 15 barbati au fost tinuti treji timp de 24 de ore. Ulterior, RMR a fost cu 5% mai scazuta decat dupa o odihna normala de noapte, iar rata lor metabolica dupa ce au mancat a fost cu 20% mai mica.

Unele studii nu au gasit modificari in metabolism corelat cu lipsa somnului. Prin urmare, este nevoie de mai multe cercetari pentru a determina daca si cum pierderea somnului incetineste metabolismul.

De asemenea, se pare ca lipsa somnului poate provoca pierderea muschilor. Musculatura arde mai multe calorii in repaus decat grasime, asa ca atunci cand muschii se pierd, restul ratelor metabolice scad.

Somnul poate spori activitatea fizica

Lipsa de somn poate provoca oboseala in timpul zilei, devenind probabil si mai putin motivat sa faci exercitii. In plus, este mai probabil sa obosesti mai devreme in timpul activitatii fizice.

Un studiu efectuat pe 15 barbati a constatat ca, atunci cand participantii au fost lipsiti de somn, cantitatea si intensitatea activitatii lor fizice a scazut.

Vestea buna este ca un somn cu o durata mai mare te poate ajuta sa iti imbunatatesti performantele atletice.

Intr-un studiu, jucatori de baschet din colegiu au fost rugati sa petreaca 10 ore in pat in fiecare noapte timp de cinci pana la sapte saptamani. Acestia au devenit mai rapizi, timpul de reactie a scazut, precizia lor a crescut si nivelul de oboseala a scazut.