Morcovii contin peste 88% apa, la care se adauga acid glutamic – care ii da gustul dulceag, proteine si fibre in egala masura, dar si foarte multe vitamine necesare organismului uman, precum B, C si calciu.

Nu in ultimul rand, valoarea lor energetica (numarul de calorii) este foarte mica, facandu-l ideali pentru diete.

Nutritionistii recomanda consumul morcovilor fierti in apa sau la aburi, intrucat substantele din continutul lor sunt mai usor de asimilat. Un studiu recent, publicat in SUA, arata ca cei care consuma 6 morcovii pe saptamana au sanse mai mici sa faca un accident vascular celebral, comparativ cu cei care consuma unul pe luna sau chiar mai putin.

Si asta nu este tot. Morcovii sunt plini de substante de care organismul are nevoie pentru o functionare optima.

Valoare nutritionala pe 100 g:
Apa 89g
Valoare energetica 40 kcal
Proteine 0,98g
Glucide 8,71g
Lipide 0,24g
Vitamina A 12 mg
Vitamina B1 0,039 mg
Vitamina B2 0,053 mg
Vitamina B6 0,09 mg
Vitamina C 7,1 mg
Vitamina PP 1,2 mg
Fier 0,66 mg
Calciu 33 mg
Magneziu 18 mg
Fosfor 35 mg
Potasiu 240 mg
Sodiu 2,4 mg
Fibre dietetice 3g

Avand in vedere cantitatea mare de nutrienti, nu este de mirare ca aduce foarte multe beneficii organismului:

Previn anemia si sunt revigoranti
Nutriționiștii recomanda consumul de morcovi atunci cand organismul sufera o scadere usoara a nivelului de hemoglobina, intrucat legumele au capacitatea de a stimula producerea acesteia.

Sub forma de salata de cruditati, in combinatie cu telina si mar, toate rase, au efect revigorant, aceasta fiind una dintre retetele recomandate in mod special domnilor, pentru ca stimuleaza apetitul sexual. Sub forma de suc sunt excelenti pentru gravide, copii si batrani.

Sunt ideali in diete
Au continut mare de apa, a fibrelor si vitaminelor din continut, e perfect pentru cei care vor sa slabeasca, intrucat regleaza tranzitul intestinal. Unele studii, insa, recomanda sa fie consumat fiert, pentru ca betacarotenul e mai usor de asimilat astfel.

Au efect anti imbatranire
Fiind bogati in antioxidanti, morcovii ajuta organismul sa lupte cu radiclii liberi, oprind imbatranirea celulelor. In plus, fac pielea mai frumoasa si mai stralucitoare.

De altfel, diverse substante extrase din morcovi sunt folosite in creme de fata si de maini, dar si in cele destinate reducerii efectelor arsurilor solare și ale eczemelor. Nu in ultimul rand, mastile pentru fata facute cu suc de morcov sunt revigorante si revitalizante.

Imbunatatesc vederea
Morcovii conțin luteina, un antioxidant care protejeaza retina si incetineste degenerescenta maculara. Totusi, nu scapi de ochelari doar pentru ca mananci morcovi.

Sunt un puternic aliat in lupta impotriva cancerului
Studiile arata ca, datorita continutului de falcarinol, un soi de pesticid natural, morcovii pot sa reduca riscul de aparitie al cancerului la plamani sau colon.

Pe langa asta, fibrele elibereaza fluxul sanguin de excesul de lipide, asa ca scad nivelul colesterolului rau (unul dintre factorii care provoaca ateroscleroza) si reduc riscul aparitiei bolilor cardiace.