Oregano poate fi gasit in stare proaspata, uscata sau sub forma de ulei, si se spune ca in orice fel ar fi folosit, are beneficii semnificative pentru sanatate.

Desi este utilizat in mod obisnuit in cantitati mici, oregano este plin de substante nutritive importante. Doar o lingurita de oregano uscat poate aduce 8% din necesarul zilnic de vitamina K.

De la lupta impotriva bacteriilor la reducerea inflamatiei, studiile au descoperit unele dintre potentialele beneficii impresionante ale oregano.

Oregano este bogat in antioxidanti

Oregano este bogat in antioxidanti, compusi care ajuta la combaterea daunelor cauzate de radicalii liberi. Inmultirea radicalilor liberi a fost legata de boli cronice cum ar fi cancerul si bolile cardiace.

Mai multe studii au aratat ca oregano si uleiul de oregano sunt bogate in antioxidanti.

Uleiul esential de oregano este deosebit de bogat in carvacrol si timol, doi antioxidanti care pot ajuta la prevenirea deteriorarii celulelor.

Oregano poate ajuta la lupta impotriva bacteriilor

Oregano contine anumiti compusi care au proprietati antibacteriene puternice. Un a aratat ca uleiul esential de oregano a impiedicat imnultirea Escherichia coli si Pseudomonas aeruginosa, doua tulpini de bacterii care pot provoca infectii.

Un alt studiu a constatat ca oregano a fost eficace impotriva a 23 de specii de bacterii. Mai mult, a fost comparata activitatea antimicrobiana a uleiurilor esentiale de oregano, salvie si cimbru.

Oregano a fost unul dintre cele mai eficiente uleiuri esentiale impotriva bacteriilor, al doilea dupa cimbru. In combinatie cu alte alimente bogate in antioxidanti, cum ar fi fructele si legumele, oregano ar putea oferi o doza consistenta de antioxidanti care te pot ajuta sa iti imbunatatesti sanatatea.

Oregano ajuta la reducerea infectiei

In plus fata de lupta impotriva bacteriilor, unele studii au aratat ca oregano si componentele sale pot, de asemenea, sa protejeze impotriva unor virusi.

In special, carvacrolul si timolul sunt doi compusi din oregano care au fost asociati cu proprietati antivirale.

Un studiu a constatat ca timolul si carvacrolul au inactivat 90% din virusul herpes simplex in doar o ora.

In timp ce aceste rezultate sunt promitatoare, este nevoie de cercetari suplimentare cu privire la modul in care oregano poate afecta infectiile virale la om.

Oregano are proprietati anti-cancer

Oregano este bogat in antioxidanti. Acesti compusi nu numai ca pot neutraliza daunele provocate de radicalii liberi, dar pot, de asemenea, ajuta la prevenirea cancerului.

Unele studii cu tuburi de testare au aratat ca oregano si componentele sale pot ajuta la distrugerea celulelor canceroase.

Un studiu in cadrul caruia au fost tratate celulele cancerului de colon uman cu extract de oregano, a constatat ca s-a oprit cresterea celulelor canceroase si a ajutat la distrugerea acestora.

Oregano poate scadea inflamatia

Inflamatia este un raspuns imun normal care apare ca urmare a unei boli sau a unui prejudiciu. Cu toate acestea, se crede ca inflamatia cronica contribuie la dezvoltarea bolilor cardiace, diabetului si a afecțiunilor autoimune.

Oregano este bogat in antioxidanti, care pot ajuta la neutralizarea radicalilor liberi si la reducerea inflamatiei.

De asemenea, contine carvacrol care s-a dovedit a avea proprietati antiinflamatorii. Intr-un studiu pe animale, carvacrolul a redus umflarea labei soarecilor cu pana la 57%.

Un alt studiu pe animale a aratat ca un amestec de uleiuri esentiale de cimbru si oregano a redus numarul markerilor inflamatorii la soareci cu colita sau un colon inflamat.

Aceste studii au analizat efectele oregano si ale componentelor sale in cantitati foarte concentrate. Sunt necesare totusi alte studii pentru a determina cum o doza normala ar putea afecta inflamatia la om.