Desi nu este foarte clar cum functioneaza, se pretinde ca uleiul "extrage" bacteriile din gura. Acesta poate ajuta, de asemenea, prin hidratarea gingiilor si cresterea productiei de saliva, la reducerea bacteriilor.

Unele tipuri de ulei contin, de asemenea, proprietati care pot reduce in mod natural inflamatia si bacteriile pentru a imbunatati sanatatea orala.

Poate reduce numarul bacteriilor din gura

Exista aproximativ 700 de tipuri de bacterii care pot trai in gura si pana la 350 dintre acestea pot fi gasite in cavitatea bucala in orice moment.

Anumite tipuri de bacterii daunatoare pot contribui la probleme cum ar fi cariile dentare, respiratia urat mirositoare si boala gingiilor.

Mai multe studii au aratat ca uleiul ar putea ajuta la reducerea numsrului de bacterii daunatoare din gura.

Intr-un studiu efectuat timp de doua saptamani, 20 de copii au folosit fie o apa de gura standard, fie ulei de susan timp de 10 minute zilnic. Dupa doar o saptamana, atat apa de gura, cat si uleiul au redus semnificativ numarul de bacterii gasite in saliva.

Ar putea diminua respiratia urat mirositoare

Halitoza, cunoscuta si sub numele de respiratie urat mirositoare, afecteaza aproximativ 50% din populatie.

Exista multe cauze potentiale de respiratie urat mirositoare. Unele dintre cele mai frecvente includ infectia, boala gingiilor, igiena orala slaba si limba incarcata, fenomen ce are loc atunci cand bacteriile se blocheaza pe limba.

Tratamentul include in mod obisnuit indepartarea bacteriilor, fie prin periaj, fie prin folosirea unei solutii antiseptice de spalare a gurii, cum ar fi clorhexidina. Interesant, un studiu a constatat ca uleiul a fost la fel de eficace ca si clorhexidina la reducerea respiratiei urat mirositoare.

Poate ajuta la prevenirea aparitiei cariilor dentare

Cariile sunt o problema obisnuita, cauzata de slaba igiena orala, consumul prea mare de zahar si acumularea de bacterii care pot determina o deteriorare a dintilor, ceea ce duce la formarea gaurilor in dinti cunoscute sub numele de carii.

Tartrul poate provoca, de asemenea, carii. Tartrul este compus din bacterii, saliva si particule alimentare. Bacteriile incep sa descompuna particulele de alimente, formand un acid care distruge smaltul dintelui si provoaca deteriorarea lor.

Cateva studii au constatat ca uleiul poate ajuta la reducerea numarului de bacterii din gura, impiedicand astfel deteriorarea dintilor. De fapt, unele cercetari au aratat ca uleiul poate scadea numarul de bacterii daunatoare gasite in saliva si tartru la fel de eficient ca apa de gura.

Reduce inflamatiile si imbunatateste sanatatea gingiilor

Gingivita este un tip de boala care se manifesta prin gingii rosii, umflate, care sangereaza usor. Bacteriile din tartru sunt o cauza majora a gingivitei, deoarece pot provoca sangerari si inflamatii in gingii.

Din fericire, uleiul poate fi un remediu eficient pentru imbunatatirea sanatatii gingiilor si reducerea inflamatiei. Functioneaza in primul rand prin scaderea numarului bacteriilor daunatoare, cum ar fi Streptococcus mutans.

Utilizarea anumitor uleiuri cu proprietati antiinflamatorii precum uleiul de nuca de cocos poate ajuta, de asemenea, prin reducerea inflamatiei asociate cu boala gingiilor.

Intr-un studiu, 60 de participanti cu gingivita au inceput sa foloseasca ulei de nuca de cocos timp de 30 de zile. Dupa o saptamana, au avut cantitati reduse de tartru si au prezentat o imbunatatire a sanatatii gingiilor.

Poate avea si alte beneficii

Desi cei care promoveaza tratamentele naturiste sustin ca poate avea o mare varietate de alte beneficii care nu sunt mentionate mai sus, cercetarile cu privire la beneficiile clatirii gurii cu ulei sunt limitate.

Acestea fiind spuse, efectele antiinflamatorii ale acestui obicei pot avea un efect benefic asupra anumitor afectiuni legate de inflamatie.

Desi nici un studiu nu a evaluat eficacitatea uleiului care trateaza aceste afectiuni, poate fi o posibilitate avand in vedere potentialul sau de a ameliora inflamatia.

In plus, exista dovezi ca acest proces ar putea fi o modalitate naturala de albire a dintilor.

Unii sustin ca este capabil sa scoata petele de pe suprafata dintilor, rezultand un efect de albire, desi nu exista cercetari stiintifice care sa sustina acest lucru.