Factorii de risc pentru hipertensiunea arteriala includ anumite boli, cum ar fi diabetul, istoria genetica, precum si alegerile privind stilul de viata.

Poti modifica insa optiunile pentru stilul de viata pentra a controla tensiunea arteriala. Ideal ar fi sa alegem alimente pe a caror eticheta scrie "sarac in sodiu" sau "fara sare adaugata".

Asigura-te ca ciesti etichetele si alegi alimente care contin mai putin de 5% din doza zilnica de sare recomandata. Pentru a contracara efectele nocive ale unei alimentatii bogate in sare, adauga in dieta zilnica alimente care te ajuta sa-ti pastrezi o inima sanatoasa.

1. Nu poti da gres cu legumele

Legumele proaspete si congelate sunt in mod natural scazute de sodiu (de regula, mai puțin de 50 mg pe portie), asa ca poti opta linistit pentru ele. Ai insa grija la legumele conservate si dressing-urile pentru salate, bogate in sare. In schimb, poti adauga otet balsamic si edamame, o soia cu continut scazut de sodiu.

2. Cartofii si potasiul

Cartofii si cartofii dulci au un nivel scazut de sodiu si unul mare de potasiu. Daca ai o dieta bogata in potasiu, nu este nevoie sa reduci cantitatea de sodiu (desi probabil ca ar trebui). Vrei sa te bucuri de o portie de cartofi deliciosi? Incearca sa adaugi salsa cu continut scazut de sodiu peste cartofi copti sau sa pui putina scortisoara pe cartofi dulci.

3. Bucura-te de o portie de nuci

Nucile nesarate, in coaja sunt o optiune excelenta pentru gustari, deoarece nu contin deloc sodiu. Bonusul adaugat este ca "dureaza mai mult sa le mananci atunci cand trebuie sa le scoti din coaja, asa ca te ajuta sa mananci mai putine. Popcorn-ul poate fi o gustare la fel de buna daca alegi varianta fara sare si il prepari cu putin ulei de masline.

4. Fructele sunt dulciurile naturii

La fel ca legumele, fructele sunt in mod natural scazute in sodiu. Merele, caisele, papaya si perele sunt cele mai bune variante, impreuna cu bananele, care sunt, de asemenea, pline de potasiu, ajutor de nadejde al inimii. Incearca sa inlocuiesti celelalte zaharuri din alimentati cu fructe.

5. Iaurtul iti este prieten

Iaurtul are un continut foarte scazut de sodiu. Mergi pe iaurtul simplu si evita optiunile cu arome deoarece contin zahar adaugat. Adauga fructe si ai o gustare sanatoasa, cu un continut scazut de sodiu, cu care poti inlocui inghetata sau placinta.