Hot dog, sunca si carnati

Nutritionistii spun ca nu ar manca aceste tipuri de alimente procesate pentru un motiv bun: o dieta bogata in carne procesata, cum ar fi sunca si carnati poate creste riscul de a muri de cancer sau boli cardiovasculare, potrivit unui studiu recent.

Carnea procesata, cum ar fi hot dog, carnati, sunca si mezeluri, e mai bine sa le lasi pentru ocazii speciale sau rare, cum ar fi o excursie sau un eveniment de familie.

Ca orice aliment procesat, ai grija la continutul de sodiu. Este recomanda limitarea sodiului la mai putin de 2.300 mg pe zi - sau 1500 mg daca ai peste 51 de ani, sau ai hipertensiune arteriala, diabet zaharat sau boli cronice de rinichi.

Bauturi din cafea, pline de zahar

Aceste bauturi de la magazinele de cafea pot avea de peste 400 de calorii si 15 lingurite de zahar. Spre deosebire de zaharuri, cum ar fi cele gasite in fructe (fructoza), in mod natural, a zaharurile adaugate in produsele alimentare in timpul prepararii pot fi daunatoare pentru sanatatea ta.

Nu sunt recomandate mai mult de sase lingurite sau 100 de calorii de zahar pe zi pentru femei si nu mai mult de noua lingurite sau 150 de calorii pe zi pentru barbati.

In cazul in care nu poti trai fara bautura preferata din cafea, este recomandat sa te bucuri de una, ocazional, ca un desert.

Margarina

Acest gen de alimente pot creste riscul bolilor de inima prin cresterea nivelului de colesterol rau (lipoproteine de densitate scazuta) si scaderea nivelului de colesterol bun (lipoproteine de mare densitate).

Margarinele sunt facute cu uleiuri hidrogenate partial, ceea ce inseamna ca sunt incarcate cu grasimi trans.

Nutritionistii recomanda limitarea cantitatii de grasimi trans la mai putin de un procent din totalul de calorii pe zi.

Asa ca, daca mananci 2.000 de calorii pe zi, gasimile trasn trebuie sa insemne maxim 20 de calorii. Si, din moment ce cantitati mici de acizi grasi trans apar in mod natural in anumite produse de origine animala, cum ar fi carne si lactate, cel mai probabil atingi pragul fara a consuma produse procesate.

Produsele de patiserie procesate

Contin prea multi conservanti, prea multe substante chimice. Sunt de preferat deserturile adevarate in loc de aceste gustari dulci.

Ideal ar si sa consumi mai putine alimente ambalate sau procesate si ar trebui sa te indrepti spre alimente proaspete, cum ar fi fructe, legume, grasimi sanatoase si uleiuri, si carne slaba si peste.

Cereale ambalate, pline de zahar

Ideea e ca mai bine consumi caloriile si zaharul pe un desert delicios de care sa te bucuri mai mult. In general, cerealele din comert contin prea mult zahar si prea putine fibre, astfel ca in nici un caz nu-ti ofera beneiciile la care sperai.