Desi deficitul de proteine este mai putin frecvent in lumea occidentala, unii oameni obtin cantitati foarte scazute din dieta lor.

Un nivel prea mic de proteina poate provoca schimbari in compozitia corporala care se dezvolta pe o perioada lunga de timp, cum ar fi pierderea masei musculare.

Forma cea mai severa de deficit de proteine ​​este cunoscuta sub numele de kwashiorkor (tip de malnutritie la copii cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 3 ani cauzata de un aport sarac in proteine).

Acesta apare cel mai adesea la copiii din tarile in curs de dezvoltare in care foametea si dietele dezechilibrate sunt comune.

Deficitul de proteine ​​poate afecta aproape toate aspectele legate de functia organismului. Ca rezultat, este asociat cu multe simptome. Unele dintre aceste simptome pot sa apara chiar si atunci cand deficitul de proteine ​​este marginal.

Acestea sunt enumerate mai jos, impreuna cu cateva simptome tipice de kwashiorkor.

1. Edemul
Edemul, care se caracterizeaza prin piele umflata, este un simptom clasic al kwashiorkor. Oamenii de stiinta cred ca este cauzata de cantitati scazute de albumina serica umana, care este cea mai abundenta proteina din partea lichida din sange sau plasma sanguina.

Una dintre functiile principale ale albuminei este mentinerea presiunii oncotice - o forta care atrage lichidul in circulatia sanguina. In acest fel, albumina previne acumularea de cantitati excesive de lichid in tesuturi sau in alte compartimente ale corpului.

Datorita nivelurilor reduse de albumina serica umana, deficitul sever de proteine conduce la scaderea presiunii oncotice. Ca rezultat, fluidul se acumuleaza in tesuturi, provocand umflarea.

Din acelasi motiv, deficitul de proteine ​​poate duce la acumularea de lichid in interiorul cavitatii abdominale. O burta umflata este un semn caracteristic al kwashiorkor.

2. Ficatul gras
Un alt simptom comun al kwashiorkor este un ficat gras sau acumularea de grasime in celulele hepatice.

Netratata, afectiunea se poate dezvolta in boala hepatica grasa, determinand inflamatie, cicatrizare hepatica si potential insuficienta hepatica. Ficatul gras este o afectiune comuna la persoanele obeze, precum si la cei care consuma mult alcool.

De ce apare in cazurile de deficit de proteine ​​este neclar, dar studiile sugereaza ca o sinteza defectuoasa a proteinelor care transporta grasimi, cunoscute sub numele de lipoproteine, poate contribui la această afectiune.

3. Probleme ale pielii, parului si unghiilor
Deficitul de proteine isi lasa adesea amprenta pe piele, par si unghii, care sunt in mare parte alcatuite din proteine.

De exemplu, kwashiorkor la copii se caracterizeaza prin inrosire si pete de piele depigmentata. Subtierea parului, culoarea fada, pierderea parului (alopecia) si unghiile fragile sunt de asemenea simptome comune.

Cu toate acestea, este putin probabil ca aceste simptome sa apara daca nu aveti o deficienta serioasa de proteine.

4. Pierderea masei musculare
Muschii sunt cel mai mare rezervor de proteine ​​din organism. Atunci cand proteina este in cantitati mici, organismul tinde sa ia proteine ​​din muschi pentru a pastra mai multe tesuturi importante si functii ale corpului. Ca urmare, lipsa de proteine ​​duce la pierderi musculare de-a lungul timpului.

Chiar si insuficienta proteica moderata poate provoca slabirea musculara, in special la varstnici. Acest lucru a fost confirmat de alte studii care arata ca un consum crescut de proteine ​​poate incetini degenerarea musculara care vine odata cu varsta inaintata.