De câte ori nu ți s-a întâmplat să vrei să te apuci de gătit și să îți dai seama că nu ai scos carnea din congelator? Nimic nu este mai enervant decât să trebuiască să aștepți ore în șir să se dezghețe bucata de carne pe care vrei să o gătești.

Metode de a o decongela sunt multe, unele mai rapide, altele care necesită mult timp. Unele sănătoase, altele complet greșite și care influențează calitatea cărnii. Pe unele dintre ele le-ai încercat și tu, cu siguranță.

Cea mai cunoscută și recomandată este să lași carnea în frigider peste noapte, pentru a se dezgheța treptat. Dar ce faci dacă nu ai atâta timp la dispoziție? Ți-am promis în titlu metode rapide și ne vom ține de cuvânt:

Dacă ai carnea deja tăiată în bucăți, te-ai ”scos”. Ai nevoie de două oale de aluminiu. Pe una dintre ele o pui cu fundul în sus, așezi feliile de carne, iar pe a doua o umpli cu apă și o pui deasupra. Suprafața de contact este mai mare, iar aluminiul preia mai repede din temperatura cărnii. În mai puțin de 15 minute, va fi numai bună de gătit.

O altă metodă presupune șoc termic pentru carne. Ai nevoie de apă fierbinte și pungi de tip zip lock. Pune carnea în pungă și închide-o etanș, apoi scufund-o în apă fierbinte. Asigură-te că apa nu intră în contact direct cu carnea, pentru că atunci va începe să se gătească.

Dacă ai carne de pui, vei vedea că începe să își schimbe culoarea și să devină albicioasă. Specialiștii ne asigură că acest lucru nu va afecta calitatea cărnii. În funcție de grosimea bucății de carne, poate să dureze până la 20 de minute.

O altă modalitate este să pui carnea într-un vas cu apă rece și să o lași acolo, schimbând apa din când în când. Explicația e simplă: apa conduce temperatura mai bine decât aerul, iar astfel, carnea se dezgheață mai repede decât dacă ai lăsa-o pur și simplu la temperatura camerei.

Mai este și varianta cuptorului cu microunde, pe care bucătarii o urăsc și o consideră nesănătoasă. Dacă te grăbești, poți apela la ea. Aproape orice cuptor cu microunde are funcție de dezghețare, dar, dacă lași prea mult carnea, începe să se gătească. De aceea este recomandat să o verifici la fiecare 40 de secunde și să vezi dacă e nevoie să o mai lași.