Dacă ai ajuns până aici înseamnă că și tu, la fel ca noi și ca alte câteva milioane de oameni iubești cafeaua. Fie ea espresso, machiato, cappuccino, frappe sau cine știe ce alte sortimente. O bem dimineața, să ne dea energie pentru restul zilei. O bem cu prietenii, să socializăm. O bem alături de cineva care ne place și am vrea ca acea cafea să dureze cât mai mult.

Dar câte lucruri știm despre licoarea care ne face zilele mai frumoase și mai pline de energie, nu neapărat și mai dulci? Am adunat pentru tine câteva informații despre cafea, pe care e posibil să nu le știi, oricât de pasionat ai fi. Așadar, data viitoare, în timp ce sorbi cu poftă din cafeaua ta preferată, amintește-ți că...

1. Cafeaua a fost descoperită întâmplător. Un crescător de capre din Etiopia a observat că animalele aveau mai multă energie după ce mâncau boabe din arbuștii de cafea.

2. Este al doilea cel mai vândut produs din lume, după combustibilii pentru mașini.

3. Toată cafeaua care se vinde în lume este produsă în 65 de țări, dispuse de-a lungul Ecuatorului. 40% din cafea este produsă doar în Brazilia.

4. Oamenii de știință au descoperit peste 800 de arome în cafea.

5. Cafeaua neagră, fără zahăr și fără lapte, nu are calorii.

6. Atunci când se căsătoreau, turcii trebuiau să le promită soțiilor că le vor aduce întotdeauna cafea.

7. Este nevoie de 40 de boabe de cafea pentru a face un espresso.

8. Peste 1.4 miliarde de cești de cafea sunt băute în fiecare zi în lume.

9. Cel mai scump sortiment de cafea se numește Kopi Luwak și se vinde cu până la 500$/kilogram. Boabele de cafea sunt recoltate din excrementele animalelor.

10. Imperiul Otoman a interzis consumul de cafea în secolul al XVI-lea, din cauza efectelor asupra sistemului nervos.

11. Regele Charles II a interzis cafenelele în Marea Britanie în secolul al XVII pentru că - spunea el - oamenii se întâlneau acolo pentru a conspira împotriva lui.

12. Există peste 25 de tipuri diferite de cafea. Arabica, Robustă, Liberică și Maragogype se numără printre cele mai cunoscute.