Atunci când gătim paste, ne așteptăm să iasă ca la restaurant. Dar, de multe ori, rezultatul nu este cel scontat, iar explicația e mai simplă decât ai crede. Greșelile banale, aparent mărunte, sunt cele care ne sabotează preparatul.

Câte dintre greșelile de mai jos le faci atunci când gătești paste?

Nu folosești paste de calitate

Pastele se lipesc între ele, se rup și au gust pregnant de făină atunci când nu sunt de calitate. Chiar dacă sunt de 2-3 ori mai scumpe decât media, alege de pe raft pastele de calitate superioară, iar rezultatul va fi pe măsură.

Nu pui sare atunci când le fierbi

Pe orice pachet de paste instrucțiunile sunt clare: 7 grame de sare la un litru de apă. Chiar dacă pare un detaliu, să știi că sarea este foarte importantă și influențează gustul pastelor.

Le fierbi mai mult decât e nevoie

Nu lăsa pastele la fiert mai mult decât trebuie. Găsești instrucțiuni clare pe pachet: cât trebuie fierte, dacă le vrei al dente sau normale. Nu uita: pastele se pun atunci când apa începe să fiarbă și din momentul acela se cronometrează.

Le lași în apă după ce au fiert

Când ai oprit focul, pastele trebuie scurse de apă imediat, altfel vor absorbi apa și amidonul din ele de va umfla.

Nu păstrezi apa în care au fiert

Câteva polonice din apa în care au fiert pastele te ajută să faci sosul și să îl aduci la consistența dorită. Atunci când le scurgi, păstrează o cană din apa în care au fiert, pentru a obține sosul perfect.

Nu știi cu ce fel de sos se potrivesc

Unele paste de potrivesc cu anumite tipuri de sos, altele nu.

Nu folosești ingrediente de calitate

Dacă rețeta e cu parmezan, nu poți improviza și folosi orice fel de brânză semi-tare ai prin frigider. Respectă rețeta și ingredientele și rezultatul va fi unul pe măsură!

Nu lași pastele să fiarbă în sos

Oricare ar fi rețeta, nu e suficient să amesteci pastele fierte cu sosul la final. Scurge pastele de apă după ce au fiert și pune-le în vasul în care ai făcut sosul. Mai fierbe totul 2-3 minute, după care poți servi.