Punem pariu că te-ai dus cel puțin o dată la cumpărături și te-ai speriat când ai văzut cât ai de plătit. Nu mai punem la socoteală de câte ori ai cumpărat alimente de care nu aveai nevoie sau câtă mâncare arunci în fiecare zi.

Câteva trucuri banale te pot ajuta să faci cumpărături mai isteț și să cheltuiești mai puțini bani pe mâncare.

Mergi la cumpărături după ce ai mâncat

Un stomac gol e cel mai mare dușman al bugetului. Creierul te va ”păcăli” să pui în coș tot felul de produse, de care nu ai neapărat nevoie. Vei ajunge acasă și îți vei da seama că nu vei mânca prea curând acele alimente pe care le-ai cumpărat din impuls.

Fă listă de cumpărături

O sesiune de cumpărături organizată te va ajuta să știi exact cât cheltuiești. Pune pe listă înainte să pleci de acasă produsele de care ai nevoie. Dacă mergi la supermarket pe principiul ”văd eu ce cumpăr”, vei cheltui haotic și, cel mai probabil, nu vei lua toate lucrurile de care ai nevoie.

Fă cumpărături la hypermarketuri

Alege magazinele mari în locul celor de cartier. În afară de varietatea de produse, vei găsi oferte și prețuri mai mici decât la magazinele de lângă casă.

Alege cantitățile mari

Dacă te uiți la prețul/ gramaj, vei observa că pachetele mai mari au un preț mai mic pentru același produs. Făina la 2 kg, uleiul la sticlă de 2 l, apa la 5 l sunt mai convenabile decât cele în ambalaje mai mici.

Mergi la cumpărături o dată pe săptămână

Încearcă să te organizezi și să cumperi o dată pe săptămână tot ce ai nevoie. Vei cheltui mai puțini bani decât dacă întri în fiecare zi într-un magazin de cartier.

Planifică rețetele

Gândește-te ce vei găti pe mai multe zile în avans. Fă în așa fel încât să folosești la maximum resursele pe care le ai prin frigider. Ai carne, ouă sau legume din gospodăria proprie? Planifică mesele în funcție de resursele pe care le ai deja, ca să cumperi cât mai puțin.

Mergi la piață

În sezonul cald, mergi în piețe și cumpără de la micii producători. Susții economia locală și găsești întotdeauna produse mai proaspete decât cele din supermarket.

Nu mai arunca mâncarea!

Ai produse care expiră și nu ai apucat să le consumi? Pune-le în congelator câteva zile, pentru a le prelungi termenul. Ți-a rămas o porție de mâncare la cină? Ia-o a doua zi la pachet sau pune-o la congelator pentru o zi când nu vei avea chef să gătești.

Fă curat în frigider

Uită-te prin frigider și asigură-te că folosești toate alimentele pe care le ai acolo, înainte de a cumpăra altele noi.

Nu cumpăra doar pentru că e la ofertă

Magazinele au tot felul de strategii de marketing prin care să te atragă. ”Reducere” nu înseamnă întotdeauna o reducere semnificativă de preț. E simplu: dacă ai nevoie de produsul respectiv, cumpără-l. Dacă nu, nu îl lua doar pentru că e ofertă.