Anul 2018 vine cu trenduri noi în toate domeniile. Dincolo de modă, tehnologie sau artă, și în ceea ce privește gastronomia sunt câteva noutăți care se vor face remarcate anul acesta. Whole Foods Market, distribuitor american de produse bio, a făcut o listă a predicțiilor alimentare din 2018. Printre alegeri se numără flori comestibile, ciuperci medicinale și pudre alimentare cu super-proprietăți.

Gigantul american cu peste 100 de ani de experiență în ceea ce privește domeniul alimentar și obiceiurile de consum ale oamenilor a descris, pe scurt, care vor fi tendințele alimentare în 2018.

Florile comestibile

Florile sunt folosite în alimentație de mult timp, dar se pare că acest trend este în plină expansiune. Fie că vorbim despre adăugarea florilor în scop decorativ, fie de infuzii pentru a obține diverse arome, florile vor avea un rol din ce în ce mai important în bucătărie. Lavanda și trandafirul sunt cele mai folosite, dar vin tare din urmă floarea de soc și hibiscus roz.

Pudrele/ făinurile

Pudrele cu super-proprietăți sunt deja folosite în cafea, smoothie-uri, batoane nutritive, supe etc. Rolul lor este de a ne da energie și de a înlocui cafeaua sau băuturile energizante. De exemplu, matcha, o pudră din frunze de ceai verde, pudra de curcuma, rădăcina de maca au început să fie din ce în ce mai populare. Și prafurile cu substanțe nutritive au câștigat teren și au început să fie folosite și în afara sălilor de sport.

Ciupercile funcționale

Acestea au proprietăți extraordinare pentru sănătate și sunt ingredientul principal din suplimentele alimentare. Cele mai populare sunt: reichi, chaga, cordyceps și coama leului. Se folosesc, în special, în supe, dar și în combinație cu ciocolată sau cafea.

Mâncarea orientală

Bucătăria Orientală și-a găsit deja adepți și în lumea Occidentală, iar în 2018 se va impune și mai mult. Alături de hummus sau falafel, mirodenii precum harissa, cardamom sau zaatar vor fi din ce în ce mai des folosite, pentru a aduce mai aproape gustul mâncărurilor din Orientul Mijlociu.

Mâncarea high-tech

Tehnologia avansată va fi folosită și în bucătărie, pentru preparate avansate. Vor apărea mai multe alimente de origine vegetală care să le imite pe cele animale, cum ar fi: burgerii vegani, cu aromă de carne, iaurtul pe bază de nuci pili, sau alimente clasice în varianta fără gluten.

Transparență 2.0

Etichetele care nu mai ascund nimic, și care le pun la dispoziție consumatorilor toate informațiile de care au nevoie vor fi un trend major anul acesta. Oamenii trebuie să fie informați cu privire la proveniența produsului, cum a fost procesat, dacă a fost modificat genetic etc.

Chips-urile și snacks-urile

Vor apărea din ce în ce mai multe alternative sănătoase la chips-urile clasice, din cartofi. Acestea implică atât procesul de producție, cât și noi alimente din care se vor face chips-uri: manioc, paste expandate, fava, alge marine sau orez.

Alimentele întregi

Whole Foods Market este de părere că din ce în ce mai multe fructe și legume vor fi gătite întregi, adică cu tot cu tulpină și rădăcină. Oamenii vor descoperi noi gusturi și texturi și se vor obișnui să consume și alte părți ale plantelor, cu care nu erau obișnuiți până acum.

Noi băuturi carbogazoase

Apa acidulată pe bază de arțar sau mesteacăn vor fi alternative sănătoase pentru băuturile carbogazoase de pe piață, care au o cantitate mare de zahăr. Este vorba despre apă infuzată cu arome naturale derivate din plante.

Noi tipuri de tacos

Nici bucătăria mexicană nu scapă de inovații. Celebrul ”tacos” va fi reinventat sub diverse forme, pentru adepții unui stil de viață mai sănătos. Astfel că ”învelișul” clasic, acea tortilla pe bază de făină de porumb va fi înlocuită, încet-încet, de o lipie pe bază de alge marine, bogate în vitamine și minerale.