Ingrediente

  • Faina 1,3 kg,
  • drojdie de bere 50 g,
  • lapte 700 ml,
  • zahar pudra 500 g,
  • unt 180 g,
  • oua 10,
  • sare,
  • scortisoara,
  • lamai 2,
  • migdale 250 g,
  • nuci 250 g,
  • stafide 250 g

Mod de preparare

Din 250 ml lapte, drojdie si o parte din faina se face o maia, ca pentru cozonac, care se lasa sa creasca la cald.
Separat, se freaca, intr-un vas, untul cu 180 g zahar, adaugand, pe rand, galbenusurile, sarea, coaja de lamaie si laptele cald.
Se amesteca totul cu maiaua crescuta pana se obtine o pasta fluida.

Separat, se bat albusurile, se amesteca cu compozitia de mai sus si, apoi, se framanta cu faina ramasa pana se obtine un aluat omogen.

Aluatul se lasa sa creasca, intr-un loc cald, acoperit cu un servet. Dupa dospire, se imparte aluatul in doua parti egale si se intind, cu sucatorul, doua foi groase de 1/2 cm.

Se unge fiecare foaie cu unt topit, se impacheteaza din patru parti, de la margine spre mijloc, dand foii forma patrata.
Se lasa cateva minute pe planseta, sa mai creasca, apoi se intinde foaia din nou, se unge cu unt si se presara cu urmatorul amestec: migdale cu nuci barotate, stafide, zahar pudra, coaja de lamaie si putina scortisoara pisata.
Se ruleaza, apoi, foaia de la baza spre latura din afara, se aseaza intr-o forma unsa cu unt si se da la cuptor.
Dupa ce s-a copt, se serveste ca atare, taiat felii sau feliile se reaseaza in tava si se rumenesc la cuptor.