Esti pe cale sa te asezi in pat... si brusc, ti se face pofta de ceva bun. Stii ca gustarile tarzii nu sunt deloc bune pentru talia ta, sau pentru somnul tau. Deci, ar trebui sa incerci sa ignori pofta sau sa mananci putin? Si daca da, ce ar trebui sa gusti?

Iata cateva sfaturi pentru a indeparta senzatia de foame.

In primul rand, trebuie sa-ti dai seama daca, de fapt, ti-e foame
Primul pas este sa-ti dai seama daca ai nevoie de hrana, sau te confrunti cu o foame falsa declansata de obicei, de anxietate, sau dorinta pentru o recompensa.

Pentru a face acest lucru, verifica-ti cu corpul tau: Ai semne fizice de foame? Cand ai mancat ultima data si ce anume? Pentru majoritatea oamenilor, o masa bine echilibrata (cum ar fi o cantitate generoasa de legume, plus proteine slabe, grasimi sanatoase si un pic de carbohidrati) ar trebui sa te faca sa te simti satul timp de aproximativ patru ore.

Deci, daca ai mancat o cina sanatoasa in urma cu mai putin de patru ore si nu au nici un simptom fizic de foame, cel ami probabil este vorba despre o falsa senzatie de foame.

Gustari mai sanatoase
Sa presupunem ca intr-adevar iti este foame. Acum, incearca sa evaluezi cat de foame iti este. Nu ai nevoie decat de cateva muscaturi? Daca da, un sfert de cana de nuci sau seminte (o portie de dimensiunea unei mingii de golf).

Proteinele, grasimile bune si fibrele pe care le contin te vor face sa te simti satul, dar nu plin. Mai mult, 30% din caloriile din nuci nu sunt digerabile, ceea ce inseamna ca numarul de calorii poate fi o cu treime mai mic decat ceea ce scrie pe eticheta. Si asta e ideal, deoarece esti pe cale de a fi sedentar timp de aproximativ 7-8 ore.

Regandeste-ti cina
Nu este o solutie nici sa nu mananci suficient la cina, pentru ca poti avea probleme cu somnul. Sau te poti trezi de foame in mijlocul noptii. Asta pentru ca o supa saraca in calorii, salata, sau o cina congelata la 7:00 pur si simplu nu te poate satura pana la 22:00 sau 23:00 inainte de culcare.

O cina sanatoasa si satisfacatoare, contine legume in cea mai mare parte a mesei.

Adauga proteine din fructe de mare, carne de pasare, oua sau leguminoase si o sursa de grasime buna cum ar fi avocado. Apoi adauga o mica parte de carbohidrati, cum ar fi spaghete, quinoa sau cartofi dulci.