Cuplurile obeze lupta mai mult cu problemele de fertilitate decat cuplurile in care doar o singura persoana este obeza, a concluzionat o echipa de la National Institutes of Health.

De mult timp s-a mers pe ideea ca femeilor care sunt prea grase sau prea subtire, le este mai greu sa conceapa, dar acest nou studiu, publicat in revista Human Reproduction, arata ca efectul este mult mai puternic atunci cand atat barbatul cat si femeia sunt obezi. In general, cuplurile obeze s-au dovedit a avea cu 50% mai putine sanse de a concepe un copil decat cele cu o greutate corporala normala.

O multime de studii asupra fertilitatii s-au concentrat asupra partenerului de sex feminin, dar descoperirile recente subliniaza importanta includerii ambilor parteneri.

In cadrul studiului, 500 de cupluri in Michigan si Texas au fost de acord sa fie studiate in timpul perioadei in care au incercat sa conceapa un copil. Din acest esantion, 27% dintre femei si 41% dintre barbati s-au dovedit a fi obezi.

Cuplurile au fost urmarite zilnic timp de pana la un an de incercari. In cazul in care femeia era supraponderala sau obeza, a durat mai mult pana sa ramana insarcinata. Dar efectul a fost evident atunci cand atat barbatul cat si femeia au fost obezi - cu un IMC de 35 sau mai mare. Ei au cu 60% mai putine sanse decat cuplurile formate din parteneri cu greutate normala.

Echipa nu a cautat o explicatie biologica, dar obezitatea poate provoca o mare varietate de probleme de sanatate.

Persoanele obeze au adesea niveluri mai ridicate de inflamatie in organism. Celulele adipoase produc, de asemenea, hormoni, care pot interfera cu hormonii implicati in conceptie.