O echipa de cercetatori a studiat 23 de adolescenti obezi, cu o varsta medie de 17 ani si cu un indice de masa corporala de (IMC) de 44 pentru a intelege legatura dintre obezitatea in cazul adolescentilor si structura osoasa.

"Adolescenta este momentul in care atingem un varf in ceea ce priveste densitatea osoasa, iar orice scadere in acest timp reprezinta o problema serioasa. Stim din alte probleme cronice care duc la pierderea densitatii osoase in adolescenta, cum ar fi anorexia nervoasa, ca riscul de fracturi se mentine la varsta adulta, chiar si dupa normalizarea greutatii corporale. De aceea, este important sa se abordeze de timpuriu aceasta chestiune", a specificat Miriam A. Bredella, specialista in radiologie la Spitalul General din Massachusetts si profesor asociat de radiologie la Harvard Medical School din Boston.

Aceasta noua cercetare arata ca adolescentii care au o cantitate mare de grasime viscerala si o masa musculara scazuta au un risc mare de slabire a structurii osoase.

Potrivit specialistilor care au luat parte la acest studiu, cel mai bun mod de a prevenirea diminuarii densitatii osoase este printr-o alimentatie sanatoasa cu cantitati adecvate de calciu si vitamina D, plus de exercitii fizice.